Pogreb

FOTO: Slovo od princese je bilo po njenih željah

S.N.Č.
27. 8. 2019, 06.55
Deli članek:

Nenavadno, kot je nizozemska princesa Christina živela, tako se je od tega sveta tudi poslovila.

Profimedia
Zadnja pot nizozemske princese Christine in njeni najbližji

Ko so sredi tedna iz nizozemske kraljeve palače sporočili, da je princesa Christina v 73. letu izgubila bitko s kostnim rakom, se je država zavila v žalost.
Priljubljeno gospo so Nizozemci namreč sami poimenovali princesa ljudskih src, saj je imela velikansko srce, izjemen čut za dobrodelnost in prirojeno živahnost.

Čeprav se je rodila skoraj slepa, je postala v domovini in tujini popularna pevka, bila je tudi poročena in mati treh otrok.

Profimedia
V kraljevi palači v Haagu je bila princesina krsta obdana s cvetjem.

POSLEDNJA ŽELJA

Ko je princesa sredi poletja spoznala, da se bliža njena zadnja ura, je sklenila, da bo njeno slovo živahno, kot je bilo njeno življenje. Ob bolniški postelji je Christina tako zbrala svojo sestro, nekdanjo nizozemsko kraljico Beatrix, njenega sina kralja Willema-Alexandra, njegovo soprogo kraljico Maximo, s katero sta se imeli od prvega dne iskreno radi, ter svoje tri otroke, sinova Bernarda in Nicolasa ter hčerko Juliano.

Njeni želji, da bi bila kremirana in pokopana v najožjem družinskem krogu, je sledila še ena: naj bo ob njeni krsti cvetje živahnih barv, naj si tudi svojci v pogrebnem sprevodu nadenejo cvetje … in naj namesto solza njen odhod spremlja nežna instrumentalna glasba.

Profimedia
Zadnji posnetek princese Christine – 16. avgust 2019.

DOKAZI

Kljub res ozkemu družinskemu krogu, ki je princesino slovo spremljal, pa so izbrani fotografski agenciji dovolili, da pogreb posname. In fotografije, ki so nastale ob prenosu krste iz palače Noordeinde do kraljevega groba na haaškem pokopališču, so zgovorne: prav vsi v sprevodu so upoštevali želje pokojnice, si nadeli živobarvna oblačila ali pa si vsaj v gumbnico zataknili princesin najljubši cvet, gerbero.