KLAPA ŠUFIT

Klapa Šufit: V Sloveniji nastopajo več kot pa na Hrvaškem

K.Š.
26. 8. 2019, 16.31
Deli članek:

Slovenci jih imajo radi in se vračajo na njihove koncerte, kar je za njih precejšnja pohvala.

Anita Gošte
Klapa Šufit

Zdi se, da vse več nastopate v Sloveniji. Je to res, ali še vedno prednjačijo nastopi na Hrvaškem?

Ne, vaš občutek ne vara. Zares imamo v Sloveniji zadnje čase več koncertov kot jih imamo na Hrvaškem. Verjetno tudi zato, ker je na hrvaškem Klap zares veliko, v Sloveniji pa se ljubezen do tovrstne glasbe dobro razvija. Predvsem pa je to pohvala, da nekaj delamo dobro. Ljudje nas imajo radi, se zabavajo in vedno znova vračajo na naše koncerte. To je za nas precejšnja pohvala.

Torej bi lahko rekli, da ste Slovenijo že vzeli za svojo?

(smeh) Seveda, kako tudi ne. Samo avgusta smo imeli več kot 14 nastopov v Sloveniji in to pomeni, da smo bili ves čas na poti. V juliju se nam je celo zgodilo, da smo morali takoj iz Črne Gore priti na nastop v Slovenijo in tako smo v nekaj urah prečkali kar štiri meje in naredili več kot tisoč kilometrov. Tu se res počutimo kot doma in nikoli nam ni težko premagovati teh kilometrov.

Zdi se, da vam pot vzame precej energije.

Ja, ampak imamo izjemno srečo, da nam jo občinstvo tudi vrne. Tega vam ne morem opisati. Je res, da je pot pogosto dolga in naporna, a vse izgine v trenutku, ko stopimo na oder. Toliko emocij, toliko čustvenih trenutkov, toliko opominov, zakaj delamo to, kar delamo … V trenutku je torej vse to poplačano.

Anita Gošte
Klapa Šufit

Glede na to, da precej nastopate v Sloveniji, bi lahko rekli, da se slovensko občinstvo razlikuje? Med Štajerci in Gorenjci na primer?

Odkrito lahko rečem, da smo mislili, da se. Da so prav Štajerci bolj živahni in odprti. A se je pred kratkim izkazalo, da smo bili v Predosljah pri Kranju prav izjemno presenečeni. Energija je bila neverjetna. Začelo je deževati, ljudje pa so plesali in se popolnoma vživeli. Zato težko rečem, katero občinstvo je bolj dovzetno za našo glasbo. Trenutki so tisti, ki naredijo nastope nepozabne, praktično v vsakem vremenu. To je stvar emocij. In če pričaraš neke vrste emocije v zraku, ti bodo ljudje sledili in bodo peli skupaj s teboj. Občutek je nepopisen.

Vaša pesem Ne diraj moju ljubav je na Youtubu presegla vsa pričakovanja, ima prek 30 milijonov ogledov, ljudje so jo vzeli za svojo. Z njo ste si postavili visoke standarde, ki jih bo, bodimo iskreni, kar težko preseči?

Ja, na ta uspeh smo izjemno ponosni. Res. Takšne številke na hrvaški glasbeni sceni dosegajo samo zares uveljavljen glasbeniki izven naših meja, recimo Severina. In mislim, da jo bo kakšna Klapa težko presegla. Zato smo na ta uspeh še toliko bolj ponosni in zares veseli, da smo uspeli osvojiti tolikšno število ljudi, ki so si ogledali naš videospot. Hvala vsem, brez vas to ne bi bilo mogoče.

Mislite, da vam bo takšen uspeh kdaj uspelo ponoviti?

Iskreno moram povedati, da se vsakič, ko se zapremo v studio, želimo približati tej številki. No, bolj kot to, pa nam je seveda pomembno, da je pesem kakovostna in da sledimo svojim načelom. Od kakovosti ne odstopamo. Zato naj že v tem trenutku povem, da za jesen pripravljamo najnovejšo skladbo, ki jo bomo posneli takoj, ko zaključimo letošnjo turnejo. Pesem bo imela ljubezensko tematiko, saj nam je tak stil izjemno blizu. Ponosni smo tudi na to, da smo obdržali naš, splitski stil. Prvotno so se namreč dalmatinske klape posluževale aka pella sloga petja in zato smo ga želeli tudi obdržati. Ko smo vstopili v glasbeni svet estrade smo se zavestno odločili, da ostanemo zvesti sebi in kraju, iz katerega prihajamo. Obdržali smo tematiko in ji dodali minimalistične glasbene aranžmaje. Ljubezenska tematika nam leži in nam je super.

Ste si v tem obdobju sploh vzeli kaj časa za oddih?

Sedaj je sezona v polnem zamahu in od maja do konca septembra imamo zelo malo prostega časa. Dopust si privoščimo kasneje. Je pa res, da smo imeli en vikend za naše družine, ki smo ga preživeli skupaj.

Kam najraje odrinete?

Kadar je časa malo, obiščemo svoje bližnje, pogosto gremo na Brač ali na Korčulo. Vezani smo na svojo domovino, ki jo, v tem času, pogosto pogrešamo. Je pa res, da so kraji, kjer največ nastopamo relativno blizu.

Kdaj imate največ časa za svoje bližnje?

Zares samo v januarju. Takrat je malce zatišja tri tedne, potem se vrnemo za Valentinovo in marčevske praznike. Priznamo, zadnje čase je kar pestro in za vse to se moramo zahvaliti tudi našim družinam, ker so zelo potrpežljive, glede na to, koliko smo odsotni.

Slišali smo, da pozimi radi obiščete Slovenijo?

Seveda (smeh), predvsem na Pohorje na smučišče nas vleče. Je pa res, da imamo Slovenijo radi tudi v ostalih letnih časih, predvsem poleti. Zdi se nam, da je precej tišja kot so naši kraji (smeh).

Pravijo, da če imaš rad svojo službo, ti nikoli v življenju ni treba delati.

Včasih je naporno. Število kilometrov, ki jih vsakodnevno prevozimo z avtomobili, je res veliko. Ampak vse to odtehta, ko pridemo na oder. Takrat se zgodi spontano, tista energija, o kateri smo govorili prej. Energija občinstva je neprecenljiva. In to je tisto, kar nam da neverjetno moč za dober koncert. Zato obožujemo svojo službo – svoje delo.

Kaj pa delate, ko niste na odru?

Vsi smo zelo povezani z glasbo, ki nas spremljana vsakem koraku. Dva naša člana pojeta še v drugih skupinah, v klapi pa imamo tudi enega zdravnika in enega odvetnika.

Kakšno glasbo pa poslušate, ko ste na poti, v avtu?

Vsak ima svoje preference, zato vedno damo vozniku pravico do glasbenega izbora. (smeh)

Glasbeniki ste pogosto 'krivi' tudi za prijetna presenečenja. Nam zaupate, kakšno, ki se je zgodilo pred kratkim?

Ja, v zadnjem obdobju nas precej kličejo tudi na zasebne zabave, kjer prav tako radi igramo in imamo na to temo veliko povpraševanj. Pred kratkim smo nastopili tudi kot presenečenje pri dami, ki je praznovala rojstni dan in obožuje naše pesmi. Zato smo jo že s tem popolnoma pustili brez besed, ko smo se prikazali na zabavi. Potem pa smo bili dogovorjeni, da v neki točki nehamo igrati. Takrat so vsi obstali, on pa je pokleknil in jo prosil za roko. To je bil zares lep moment in počaščeni smo, da smo lahko priča takšnim lepim trenutkom.

Slišali smo, da pripravljate tudi novo pesem?

Ja, oktobra se bomo zaprli v studio, kar že komaj čakamo. Sicer pa smo še vedno pod vtisom albuma, ki je izšel lanskega avgusta in je naletel na izjemno pozitiven odziv. Na Hrvaškem smo prejeli nagrado Porin za najboljši dalmatinski pop album in veseli smo, da so na albumu pesmi, ki so priljubljene in osvajajo številne nagrade. To je dokaz, da nas je dobro sprejela stroka in da nas ima rado tudi občinstvo. To je za nas daleč največja pohvala, ki jo lahko dobimo.