Plemiči na počitnicah

FOTO: Najdražje dopuste ima kraljica Elizabeta

Sonči Nered Čebašek
14. 10. 2018, 07.39
Posodobljeno: 14. 10. 2018, 07.43
Deli članek:

Britanski kraljevi družini ob načrtovanju svojih zasebnih dopustov seveda ni treba gledati na denar. A nekateri vseeno niti približno ne trošijo toliko, kot bi si lahko privoščili.

Profimedia
Namesto po svetu kraljica zadnja leta počitnikuje na deželi.

Glede na ceno hotelov, ki jih je obiskovala, ko je bila še mlajša, je v tem pogledu zmagovalka vsekakor kraljica Elizabeta II.

Kljub svojim visokim zahtevam pa je menda vedno nezahtevna gostja. Seveda je to pogojeno s tem, da se že prej natančno pozanima, kaj določeni hotel ponuja, in po potrebi že prej pove, kaj dodatnega pričakuje.

Preobrat

V njenih najljubših hotelih po svetu, indijskem The Sujàn Rajmahal Palaceu v Džajpurju in Fairmont Empressu v kanadski pokrajini Britanska Kolumbija, je nemogoče prespati s plačilom pod tisoč evri na noč, za nekatere apartmaje pa je treba odšteti vrtoglavih sedem tisoč evrov.

Visoki gostji, ki njihove storitve javno pohvali, sta se oba hotela tudi posebej poklonila: v Indiji so po njej imenovali najimenitnejši apartma, v Kanadi pa je gostom na ogled porcelan, ki je bil izdelan posebej za kraljico in se uporablja samo ob njenih obiskih – in spet ga bodo uporabili le, če jih še kdaj obišče.

Da bi kraljica še kdaj potovala tako daleč, je sicer skoraj nemogoče, saj zadnjih pet let zasebni dopust preživlja izključno na škotskem podeželju, z ožjimi družinskimi člani, s svojimi psi in konji. A seveda tam luksuz ni nič manjši kot v najdražjih hotelih po svetu.

Profimedia
V kanadskem Fairmontu kraljico še vedno pričakujejo.

Drug stil

Po cenah hotelov, ki jih obiskuje, je bil dolgo prvi za kraljico njen sin princ Charles, ko je še potoval s prvo soprogo, princeso Diano. Bivala sta v zelo razkošnih hotelih po vsem svetu in tudi po ločitvi od Diane je Charles na prvi samski zasebni dopust odšel na Karibe v hotel The Montpelier, kjer so cene apartmajev več kot tisoč evrov na noč. Odkar je princ poročen s Camillo Parker, s katero imata povsem enak okus glede preživljanja prostega časa, pa izbirata predvsem hotele ali prenočišča, ki so čim bolj v naravnem okolju. Najljubši jima je Llangoed Hall, hotel v Walesu, kjer za nočitev odštejeta manj kot 200 evrov.

Profimedia
Angleški Llangoed Hall, po okusu Charlesa in Camille.

Skromni

Zanimivo je, da najbolj fotogenične počitniške lokacije, ki si jih izbira princ Harry, sploh niso med najdražjimi. Na njemu tako ljubih Bahamih tako za noč odšteje zanj »skromnih« 300 do 400 evrov.

Za manj izbirčna veljata tudi princ William in Kate, vendar so njuni stroški vseeno zelo narasli, ker imata petčlansko družino in si privoščita prostorne sobane.

Skratka, kraljica je kraljica v vseh pogledih, preostali družinski člani pa so njen daljni približek.

Profimedia
Eksotični dopusti princa Harryja na njemu tako ljubih Bahamih nikoli niso med dražjimi.