NA ODRIH ŽE 30 LET

Recept šefa Čukov za glasbeno uspešnico

Eva Jandl
12. 10. 2018, 20.45
Deli članek:

»Po letih imamo današnji Čuki precej razlike, a rezultat je ravno prav odbita energija,« o vztrajanju na sceni pove Jože Potrebuješ.

Agencija Ekskluzivno
Vinko Cankar je bil član skupine celih 29 let, upokojil se je lani. Ostali Čuki na fotografiji: Jože Potrebuješ, Matjaž Končan in Jernej Tozon.

Jože Potrebuješ je ponosno najavil jubilejni koncert ob 30. obletnici skupine Čuki, kjer se bodo današnjim članom pridružili še vsi, ki so igrali v skupini v teh 30 letih.

Pesmi za skupino že tri desetletja piše šef Čukov Jože Potrebuješ. »Pesem nato dam fantom in vsak pove svoja občutja ob njej. Tukaj so namreč bistvena občutja, kaj ob pesmi doživiš: če pri pesmi, ki jo nekomu zaigraš na kitaro, nič ne preskoči, lahko dodaš odličen aranžma, videospot in obleke – a če osnovna ideja ne potegne, če nima pripovedi in melodije, potem ne bo uspešnica.« Na koncertih prepevajo in igrajo vse pesmi, ki so jih kdaj posneli, in tako bo tudi na jubilejnem koncertu. »Jaz in Matjaž sva v Čukih najdlje in mlajši člani imajo spoštovanje tako do starejših kot bivših članov Čukov in glasbe, ki smo jo delali takrat. Imamo luštno kontinuiteto: z nami so rasle cele generacije, ki želijo slišati 'tisto' pesem.«

JOŽE JE STROG ŠEF 

Jože, edini originalni član Čukov, je dokaj strog šef skupine in ni skrivnost, da pred koncertom ne uživajo alkohola. »Gre za občutek odgovornosti, ki ga človek mora imeti do drugega človeka. Jaz nikoli nisem razumel glasbenikov, ki spijejo dva litra viskija, preden gredo na oder. Kaj imaš od tistega nastopa? Tam si zabaval tisoč veselih ljudi, ko pa naslednje jutro vstaneš, ne veš, kje si bil in s kom. Jaz tega ne razumem, zase vem, da želim pri polni zavesti doživljati te lepe stvari. Kaj šele tiste slabe,« se nasmeje.