V SRCU MESTA

Le kdo gre na dopust, če nastopijo zvezde?

Vito Tofaj
1. 8. 2018, 07.30
Deli članek:

Sankt Peterburg ni le kulturna prestolnica Rusije, ampak drugo najpomembnejše mesto v državi. In v srcu mesta je prav gotovo svetovno znano Marijino gledališče.

Vito Tofaj
Oksana Šilova, prvakinja Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga

Če nam je dovoljeno posaditi na kraljevi stol najboljših v kulturi in športu, lahko naredimo logično primerjavo: zmaga na Tour de France je enaka časti in slavi nastopanja v Marijinem gledališču.

Vito Tofaj
Dobitnici nagrad na mednarodnih filmskih festivalih, režiserka Maja Weiss in Gordana Andjelković iz Društva Slovenija Rusija

V gledališču pač nastopajo le najboljši, smetana baletnih solistov, dirigentov in opernih pevcev. Oksana Šilova, Ekaterina Sergejeva, Roman Burdenko in Sergej Skorohodov so imena, ki jih ljubitelji klasične glasbe poznajo. Za vse ostale ne bi bilo slabo, če bi jih. Klasična glasba je osnova, na kateri gradijo vsi glasbeniki. Vsi!

Vito Tofaj
Pevka Irena Jalšovec Kogoj - Regina (desno) in blogerka Danica Lovenjak

DARILO SLOVENIJI

Vrhunski pevci so na Ljubljana Festivalu nastopili v sklopu kulturnega programa Dnevi Sankt Peterburga v Sloveniji ter spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici, saj se bodo meščani udeležili slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, koncert pa je bil darilo mesta Sankt Peterburg mestu Ljubljana. Darilo so Ljubljančani radostno sprejeli – čeprav so morali za ogled koncerta plačati vstopnino.

Vito Tofaj
Likovna kritičarka, esejistka Nelida Nemec (desno) in prijateljica Darja Kalan

POZABI NA DOPUST!

Naj razložimo še naslov: najlepše melodija Bizeta, Čajkovskega, Verdija, Straussa in Puccinija morda na koga ne naredijo vtisa, no, nekateri so zaradi večera, ki je obetal – in potem obet izpolnil, dopust preložili. Še več, znana likovna kritičarka in esejistka, umetnostna zgodovinarka Nelida Nemec (žena žal prehitro umrlega kiparja Negovana Nemca, mama znanega politika Matjaža Nemca) je v Gallusovo dvorano v Cankarjevem domu prihitela iz Pulja, kjer je na dopustu. In smo jo razumeli: na ta koncert bi morali resni ljubitelji vrhunske klasične glasbe pridrveti, tudi če bi bili na dopustu na Havajih.