Legendarni hrvaški glasbenik

Srečanje s Selmo: obiskal je junakinjo legendarne pesmi

Teja Pelko/Novice Svet24
27. 6. 2018, 21.30
Deli članek:

Selma je ena najbolj znanih pesmi iz repertoarja skupine Bijelo dugme.

osebni arhiv
Željko Bebek in Selma Borić

Skupini Bijelo dugme so besedila za pesmi pogosto poklanjali priznani pesniki in tekstopisci, poleg Dijaka tudi Duško Trifunović, Arsen Dedić, Miroslav Drljača Rus in Đorđe Novković.

Na njihovem prvem albumu je skladbo mojstrsko odpel Željko Bebek, ki je bil član omenjene zasedbe od njene ustanovitve oziroma preimenovanja v Bijelo dugme 1. januarja 1974 do 23. aprila 1984, ko se je odločil za samostojno pot. 

Skupini Bijelo dugme so besedila za pesmi pogosto poklanjali priznani pesniki in tekstopisci, poleg Dijaka tudi Duško Trifunović, Arsen Dedić, Miroslav Drljača Rus in Đorđe Novković.

Pesem Selma je napisal pesnik, humorist in boem Vlado Dijak davnega leta 1949. Besedilo je avtobiografsko. Vlado je Selmo Borić spoznal kmalu po koncu vojne, ko je imel zgolj 16 let. Vanjo se je zaljubill, vendar nikoli ni imel poguma, da bi ji ljubezen izpovedal. V pesmi Vlado hrepeneče opisuje, kako je Selma odšla z vlakom na fakulteto v Zagreb.

ČUSTVENO SREČANJE

SELMA
Pesem je pri ljudeh naletela na neverjeten odziv, pri mnogih pa je pustila tako globok pečat, da so po njej poimenovali svoje hčerke.

Junakinja pesmi v hrvaškem glavnem mestu živi še dandanes, 72-letni Bebek pa jo je nedavno obiskal na domu. Srečanje je bilo nabito s čustvi in solzami sreče. Ob tej priložnosti sta sta tudi posnela skupno fotografijo in Bebek jo je delil s svojimi sledilci na instagramu. Pod objavo so se vsuli navdušeni komentarji, številni komentatorji so tudi pohvalili Selmin videz. »Kakšna lepa ženska, prelepa. Nič čudnega, da so o njej napisali tako čudovito balado. Lepa ženska, lepo ime … Da bi bila še vrsto let zdrava in živa. Poljubček za čudovito gospo Selmo. Želela bi si videti tudi Hanko, o kateri so prav tako peli tako čustvene pesmi,« je zapisala oboževalka Mirjana.

Marko Vavpotič/M24.si
Pevec je v svoji dolgoletni karieri s svojim glasom obarval številne, predvsem romantične melodije.