Emir Kusturica

Režiser ima glasbenega urednika za svoje krave

T.P. / Novice Svet24
7. 5. 2018, 07.00
Deli članek:

Emir svojim kravam, ki jih ima na farmi na Mokri Gori, že leta predvaja klasično glasbo, izbira pa jo nihče drug kot nekdanji srbski minister za kulturo in direktor beograjske filharmonije ter njegov dolgoletni prijatelj Ivan Tasovac.

Profimedia
Emir Kusturica

Po poročanju srbskega časnika Kurir krave trenutno uživajo v klavirskih koncertih Wolfganga Amadeusa Mozarta in izsekih iz Čarobne piščali.

»Krave se popolnoma umirijo, kadar poslušajo klasiko. Tasovac in Kusturica sta se za predvajanje glasbe odločila iz eksperimenta, izkazalo pa se je, da klasika daje neverjetne rezultate,« piše v omenjenem časniku. Kusturica je pred tem preučil izsledke znanstvenih raziskav, ki so pokazale, da krave dajejo kvalitetnejše mleko, kadar poslušajo klasično glasbo. Raziskava univerze v Lesteru je pokazala, da krave, ki jim predvajajo sproščujočo glasbo, proizvedejo tri odstotke več mleka od tistih, pri katerih je edina zvočna stimulacija stroj za molžo v hlevu. Režiserjeve krave pa niso ljubiteljice popularne glasbe. Eden od delavcev je brez režiserjeve vednosti živalim predvajal narodno glasbo, Emir pa je takoj opazil, da so se začele čudno obnašati in proizvajati manj mleka. Tasovčevemu receptu zdaj sledijo mnogi kmetje, ki so slišali za to zgodbo.