Sence nad Balkanom

Sebastiana Cavazzo zaradi serije na veliko častijo

Teja Pelko
5. 1. 2018, 20.44
Deli članek:

Scenarist, igralec in producent serije Dragan Bjelogrlić je po Srbiji, Bosni, Črni gori in Makedoniji navdušil tudi slovensko občinstvo.

M24/Marko Vavpotič
Sebastian ima za Bjelogrlića same besede hvale, Dragan pa zanj pravi, da je sijajen igralec in da ga ima zelo rad tudi zasebno.

Nad zgodovinsko-fikcijskim spektaklom, postavljenim v burno obdobje konca dvajsetih let prejšnjega stoletja na Balkanu, sta bila očarana tudi igralka Valentina Plaskan Jordan in režiser Mitja Okorn.

M24/Marko Vavpotič
Soustvarjalci serije Sence nad Balkanom

NAVDUŠENI ZNANI OBRAZI

»Zdi se mi, da zna biti ta tematika zelo zanimiva Slovencem. Serija ponuja tudi res dobro produkcijo in odlično igralsko zasedbo, tako da se zelo veselim nadaljnjih delov,« nam je dejala Valentina, ki sicer obdobja, ki ga zajema serija, ne pozna tako dobro. »Jaz sem rojena po osamosvojitvi. V šoli smo to bolj na pol pokrili. Zato mi je zelo všeč, da ga bom lahko zdaj skozi serijo bolje spoznala,« nam je še zaupala igralka.

Dragan je začel že ustvarjanje druge sezone serije, ki bo umeščena v leto 1934, ko je bil ubit kralj Aleksandar Karađorđević. Snemali jo bodo letos, trenutno pa se dogovarja o tem, da bi nekatere dele posneli v Sloveniji, v Ljubljani in na Bledu, saj želi v zgodbo vključiti tudi naše zgodovinske osebnosti. Za vlogo Antona Korošca je predvidel Jerneja Šugmana. Ta je bil zanjo zelo zainteresiran, na žalost pa ga v njej nikoli ne bomo videli.

Z zgodovinskim okvirom je imel težave tudi Mitja. »Meni je bilo tole zelo všeč. Čisto sem noter padel. Sicer te zgodovine nisem takoj 'zaštekal', zato sem zdajle malo izprašal režiserja in Magnifica, da sta mi jo malo razložila. Me pa zelo moti, da je ne bom mogel gledati in izvedeti, kakšen bo konec, saj se vračam v Los Angeles, tam pa se tega ne da gledati. Zdaj razmišljam samo o tem, kako naj jo ukradem, da si bom lahko v Los Angelesu pogledal vse dele,« nam je razkril Okorn.

GORANA JE MEDVOJNO OBDOBJE ČISTO PREVZELO

Obdobje med obema svetovnima vojnama je zelo slabo poznal tudi hrvaški igralec Goran Bogdan, ki v seriji upodablja pripadnika organizacije Črna roka in sovjetskega vohuna Mustafo Golubića. »Pred to serijo o tem obdobju nisem veliko vedel. O Mustafi nisem vedel ničesar, samo slišal sem zanj. Me je pa zdaj to obdobje zelo pritegnilo. Res je zelo zanimivo. Še zdaj beremo o njem,« nam je povedal Goran. Užival pa je tudi med snemanjem serije. »Dragan se res povsem posveti stvari. Dela jo s takšnim otroškim veseljem. Lepo je biti del tega. Zelo hitro sem ugotovil, da ima to, kar delamo, velik potencial, in nisem se motil,« je še dejal.

CAVAZZA V SRBIJI POSTAL ZELO PRILJUBLJEN

V seriji igra tudi Sebastian Cavazza, ki je z Bjelogrlićm sodeloval že pri seriji in filmu Montevideo, se vidimo! »Ko me je Bjela klical za vlogo v seriji Sence nad Balkanom, mi je dejal, da ima nekaj zame, in mi poslal scenarij. Takoj ko sem ga prebral, sem rekel ja. Ker takšni vlogi v takšni seriji rečeš ja. Odločilno pa je bilo tudi, da jo je delal Bjela, saj je z njim užitek delati, še posebno zato, ker je prvenstveno igralec in ima blazen posluh za igralca. Pušča mu proste roke, da naredi svojo vlogo, kar je zelo redko. Jasno pa ga opozori, kadar kaj ni znotraj začrtanih gabaritov,« nam je dejal Cavazza, ki v seriji upodablja Gabriela Mahta, gosta z Dunaja, ki v Beogradu išče izgubljeno ogrlico Romanovih. Z vlogo si je pridobil tudi številne nove oboževalce, med katerimi je še posebno veliko predstavnic nežnejšega spola. Sam sicer tega ni opazil. »Dragan mi je rekel, da so Srbi zelo lepo sprejeli to, ker sem naredil, in da je moja popularnost kar poskočila. Sam tega nisem opazil. Srbi tudi niso takšni ljudje, se ne vsiljujejo – za kakšen sebek že, prej pa pade kakšna runda v lokalu ali kaj takšnega,« nam je še razkril Sebastian.