Po desetih letih

Velika vrnitev Gipsy Kings. Boste v Stožicah?

T.L./STA
2. 12. 2017, 11.56
Posodobljeno: 2. 12. 2017, 12.03
Deli članek:

Člani skupine, sicer grammyjevi nagrajenci ter prejemniki zlatih in platinastih plošč, bodo ob 20. uri nastopili v ljubljanski dvorani Stožice.

R.A.
Sprva so zasloveli v južni Franciji, predvsem s skladbama Bamboleo in Djobi Djoba, potem so osvojili svet.

Po desetih letih se na slovenski oder vrača skupina Gipsy Kings, ena največjih legendarnih izvajalk rumbe in flamenko ritmov na svetu. Člani skupine, sicer grammyjevi nagrajenci ter prejemniki zlatih in platinastih plošč, bodo ob 20. uri nastopili v ljubljanski dvorani Stožice.

Skupina glasbenikov iz romskih naselij južne Francije bo na spektakularnem dogodku, kot obljubljajo organizatorji, zaigrala svoje velike svetovne uspešnice, kot so Bamboleo, Volare, Baila me, Pida me la, Djobi Djoba in Ben Ben Maria. Prav po zaslugi hita Bamboleo iz leta 1987 so tudi zasloveli.

Razvili so poseben glasbeni slog, pri katerem sta značilna virtuozni kitarski flamenco in strastno petje v romskem narečju. Začeli so kot poulični glasbeniki, se potem preselili na zasebne zabave, nato pa leta kraljevali na vrhovih svetovnih glasbenih lestvic. O skupini je posnetih tudi nekaj dokumentarnih filmov.

Romsko skupino sestavljajo potomci dveh družin - Reyes in Baliardo, ki so v času državljanske vojne v 30. letih prejšnjega stoletja pobegnili iz Španije v Francijo. V svoji 25-letni karieri so izdali več kot 20 albumov, devet studijskih. Njihov zadnji album iz leta 2013 Savor Flamenco je bil nagrajen s prestižno glasbeno nagrado grammy.

Obiskovalce bo ogreval Davor Radolfi in Ritmo Loco.