Nepogrešljiv

Drobnjak je prava vitaminska bomba

Z.F.
2. 12. 2017, 12.02
Deli članek:

Drobnjak je nepogrešljiva začimba nedeljskih govejih in piščančjih juh, čudovit okras in okus na narezani pečenki, dodatek v raznih omakah in solatah ter »bomba« po vsebnosti vitaminov.

Profimedia
Drobnjak odlično vpliva na prebavo, saj njegove sestavine odstranjujejo črevesne zajedavce.

Spada med trajnice in je zelo nezahteven za vzgojo. Na Kitajskem so ga uporabljali že pred 4000 leti, tako v kulinarične kot zdravstvene namene. Semena cvetov še danes uporabljajo kot afrodiziak, medtem ko ga Romi uporabljajo kot pomoč pri vedeževanju.

NE SKOPARITE, BODITE RAZSIPNI Z NJIM

Drobnjak je po učinkovinah zelo podoben česnu, le da je teh učinkovin v njem nekoliko manj; a še vedno niso zanemarljive. Je zelo primeren dodatek k jedem za tiste, ki sicer okusnega česna ne marajo, poleg izboljšave okusa pa je lepa dekoracija. Sto gramov drobnjaka predstavlja kar 85 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Vsebuje tudi številne minerale in vitamine, med drugim vitamina A in B2, gorčična olja, saponine in žveplove spojine, ki ugodno vplivajo na prebavo.

V ČASU PREHLADOV

Zaradi velike vsebnosti vitaminov in mineralov ter drugih zdravilnih hranil drobnjak ugodno vpliva na organizem v času prehladov; eterična olja namreč čistijo dihalne poti in pomagajo pri izkašljevanju. Hkrati zavira procese staranja, deluje antiseptično in očiščevalno, saj spodbuja delovanje ledvic, pospešuje prebavo in čisti kri.

Profimedia
Drobnjak jedem vedno dodajte ob koncu kuhe.

NA VRTU ALI V LONČKU

Semena drobnjaka lahko kupite v vseh bolje založenih trgovinah z živili, vsekakor pa v vrtnih centrih, kjer najdete tudi drobnjak v lončku. Ta različica je primerna predvsem zdaj, pozimi, saj bomo lahko ne glede na letni čas v svežem okusu drobnjaka uživali, kadarkoli ga bomo potrebovali. Da bo lepo uspeval, ga razdelimo v manjše šope grmičkov; tako se bo lahko še razraščal, mi pa bomo pridobili več lončkov te zdrave začimbe in je spomladi tudi več presadili na vrt.