Od glasbe težko živi

Spregovoril o trdem kruhu slovenskih glasbenikov

T.P.
1. 11. 2017, 13.00
Deli članek:

Finalist druge sezone oddaje Slovenija ima talent je spregovoril o realnosti naše glasbene scene, na kateri se – v nasprotju s prepričanjem mnogih – ne cedita med in mleko.

Osebni arhiv
Serčič si zelo želi, da bi se lahko preživljal z glasbo.

Lenarčan je pojasnil tudi, zakaj svojih skladb ne objavlja na youtubu.

»Ko sem se pred dobrim letom lotil projekta To sem jaz, se mi ni niti najmanj sanjalo, kaj vse je potrebno za produkcijo plošče, vse instrumente, odigrane v živo, in logistično za izdajo CD, koliko bo to stalo in kako dolgo bo trajalo. Vedel sem samo, da moram slediti temu, kar čutim in delam že od vsega začetka. Vse stvari se vedno nekako izidejo, če si jih le želiš dovolj. Po enem letu garanja, asocialnega življenja, vseh prihrankih, danih na stran za studio in glasbenike, stroških tiska in distribucije, 100 nastopih, 1000 in 1000 evrih pozneje je projekt končan, jaz pa se v studio in na nastope še vedno pripeljem v svojem 17 let starem cliu, naloženem s šestkrat več vredno opremo,« je svojo zgodbo, ki jo je objavil na facebooku, začel glasbenik.

Mediaspeed
Žan kot 14-letni mladenič v oddaji Slovenija ima talent.

Žan se je pod sojem žarometov prvič znašel leta 2011, ko je pri rosnih 14 letih na Pop TV poskušal dokazati, da ima ravno on največ talenta. Uspelo mu je priti do finala. Letos poleti je izdal single Letim, zanj pa je ustvaril tudi vroč videospot.

Žan Serčič sicer pravi, da je njegova glasba še vedno vse, v kar verjame in kar ima, si pa od nje želi živeti, kar pa je v današnjih razmerah zelo težko. »Uganite, koliko zasluži povprečen slovenski artist s svojimi nekaj tisoč ogledi na youtubu? Da, številka je tako majhna, da pravzaprav ne pride niti do izplačila. In koliko stane pesem, posneta v studiu, z glasbeniki, producentom in v zaključku še spot? Od 1000 do 2000 evrov pesem in približno enako videospot. Ena pesem,« je razkril glasbenik. Žan sicer ob tem poudarja, da glasbe ne dela zaradi denarja. »Težava je, da se od nas artistov pričakuje, da imamo na voljo neomejeno količino kapitala. To seveda ni res, tudi mi potrebujemo vašo podporo. Zato bom vesel vsakega vašega nakupa, tako bo tudi več vsebin z videi vred lahko na youtubu. Ne pozabite, da sem samo fant iz Lenarta, ki ima res rad glasbo, in da skladba, naložena na youtubu, ni 'samoumevnost'. Zares si želim, da bi se vrnil čas nakupa CD in glasbe – kot sem se tudi s produkcijo komadov vrnil nekaj desetletij nazaj,« je svoj zapis zaključil Serčič, zanj pa požel številne podpirajoče in spodbujajoče komentarje svojih prijateljev in oboževalcev.