Nizozemci ga obožujejo

Kralj je priljubljen kot še nikoli doslej

sn
30. 4. 2017, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Raziskave javnega mnenja vedno znova pokažejo, da so Nizozemci svoji monarhiji zelo naklonjeni. Po odzivih ob petdesetletnici Willema-Alexandra pa je jasno, da kralja dobesedno obožujejo.

Profimedia
Kralj je v intervjuju povedal, da je vzgoja Catharine-Amalie, Alexie in Ariane velik zalogaj.

Na ulicah Tilburga, kjer kralj s svojo družino občasno živi, in v prestolnici Amsterdam se je tako pred dnevi na ulicah zbralo več kot 150.000 ljudi z oblačili ali vsaj dodatki v nacionalni oranžni barvi in vzklikalo kralju še na dolga leta. Sipali so cvetje, vrčki piva so se točili in pili kot za stavo … Več kot petdeset profesionalnih glasbenikov in na stotine plesalcev, ki so zapolnili za to priložnost postavljene odre, pa je poskrbelo, da se je vedelo, za kako pomemben dan gre. 

Profimedia
Nizozemsko kraljevo družino je na ulicah pričakala nepregledna množica

ISKRENA IZPOVED

Zvečer pa je kraljevo praznovanje podrlo tudi televizijski rekord – intervju z Willemom-Alexandrom si je namreč ogledalo skoraj 4,5 milijona gledalcev.

Intervju so posneli na kraljevem domu v Wassenaarju, voditelj Wilfried de Jong pa si je želel kralja prikazati predvsem kot človeka, in ne kot vodjo države, kar mu je v polni meri uspelo.

Willem je spregovoril tako o svojih najstniških in študentskih letih, ko je še resno dvomil, da bi nekoč on vodil monarhijo, kot o očetovi depresiji in o bolečinah, ki jih je na dvor prinesla tragedija, ko se je njegov brat, princ Friso, leta 2013 smrtno ponesrečil na smučanju.

Profimedia
Kraljevi par, ki mu nasmešek z obraza nikoli ne izgine.