MasterChef

''Včasih smo še premalo strogi''

Marjana Vovk/Vklop
9. 3. 2017, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

MasterChef sodniki Alma, Luka in Karim od tekmovalcev pričakujejo fokus, vizijo in pogum.

Marko Debello Ocepek
Ekipa MasterChef s svojim žarometom.

Na POP TV se je včeraj s prvo epizodo vrnil kuharski šov MasterChef Slovenija. V tretji sezoni se bo pomerilo osem znanih Slovenk in Slovencev ter osem amaterskih kuharjev. Tudi tokrat bodo tekmovalcem pod prste in v lonce gledali vsem dobro znani sodniki Alma Rekić, Karim Merdjadi in Luka Jezeršek. Mi smo še pred začetkom pri njih med drugim preverili, ali obstaja recept za zmago.

V kateri kuhinjski pripomoček bi po vaše morala investirati vsaka gospodinja ali gospodinjec?
Alma: Termomiks! (smeh) To je napravica, v kateri lahko kuhaš, delaš pire, pasiraš, melješ … Zelo priročna zadeva; škoda, da ne obstaja. (smeh)
Karim: Palični mešalnik, tehtnica, termometer.
Luka: Hm, mogoče ne bi bilo slabo osvojiti tehnike su-vid, ker se da na ta način pripraviti čisto vse, od mesa in zelenjave do rib, in ni ti treba stati zraven, saj se ne more nič razkuhati ali zažgati.

Katera sestavina pri kuhanju se vam zdi najbolj precenjena?
Alma: Več jih je. Raki, recimo. Obožujem rake vseh vrst, ampak so precenjeni. Enako velja za školjke, sploh tiste prepovedane.
Karim: Šparglji.
Luka: Tartufi. Malo preveč se jih kuje v nebo. In, tako kot pravi Alma, ribe in morski sadeži.

Ali se vam kot profesionalnemu kuharju še vedno kdaj zgodi, da morate kakšno jed vreči v smeti?
Alma: Ne, to ravno ne, se mi pa zgodi, da mi jed ni všeč, zato iščem nove sestavine, ki bi jih lahko dodala, da bi jo izboljšala. V hrani vedno iščem nekaj več, drugače je sploh ne znam konzumirati.
Karim: Ne, to ne, lahko pa se mi kakšna jed v trenutku nepazljivosti ponesreči, ampak se ne meče stran, temveč se popravi oziroma se uporabi kje drugje.
Luka: Se. Ko kuham doma, se zelo težko uprem sojini omaki, ki je že sama po sebi precej slana. Nekoč sem pripravil rižoto s sojino omako, ker pa sem pretiraval, sem jo moral vreči stran, ker je bila presoljena.

Marsikdo meni, da ste prestrogi do tekmovalcev …
Alma: Ne bi rekla. Vsaka kritika, ki jo dobijo, je konstruktivna in jim pomaga, da se naučijo nečesa novega.
Luka: Ne, nikakor. Navodila so jasna, časovnica je jasna, vemo, da se to da narediti v tem časovnem okviru in na koncu nas zanima samo krožnik.
Karim: Ne drži, ker to je tekmovanje in borijo se za 50 tisoč evrov. Včasih smo še premalo strogi.

Marko Vavpotič / M24.si
Tekmovalci tretje sezone šova MasterChef Slovenija.

Ali obstaja neka formula za uspeh, za zmago v MasterChefu? 
Luka: Absolutno. Imamo take, ki pridejo z zelo slabim znanjem kuhanja in za katere se ti zdi, da niti dveh oddaj ne bodo preživeli, pa jim gre super. Po drugi strani pa so tisti, ki pridejo z zelo visokim mnenjem o sebi – takim se ne da nič dopovedati. Tisti, ki posluša naše nasvete in se jih drži, je na zelo dobri poti do zmage. 

Kakšne kvalitete mora imeti dober kuhar?
Alma: Mora biti dober kreator, imeti mora dobro vizijo, spretnosti, predvsem pa pogum, da si zada cilj, stremi k njemu, vztraja in se uči. Marsikaj se da naučiti; to velja tudi za tiste, ki po izobrazbi niso kuharji.
Karim: Predvsem mora biti ustvarjalen, malo samosvoj in vztrajen, nikoli ne sme obupati. To je namreč izredno težek poklic, zato je pomembno, da to zelo rad delaš in da si malo poseben. Težko si namreč predstavljam normalnega človeka, ki bi bil pripravljen delati šestnajst ur na štiridesetih stopinjah.
Luka: Predvsem mora biti timski človek in mora biti organiziran. Obstajata dve vrsti kuharjev: eni so kreativci – te je treba čim manj obremenjevati s tehničnimi podatki –, na drugi strani pa so, kot jim pravim, delavci. Sem se prištevam sam, nisem kreativec. Najti osebo, ki je oboje, je čudež. To je res zelo težek poklic in vse, ki ga opravljajo, zelo spoštujem.