Avtomobilski tatovi

Prijeli Ukrajinca z ukradenim luksuznim terencem

M.K.
9. 3. 2017, 12.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na cestninski postaji Log so policisti med nadzorom odkrili osebno vozilo BMW X6, italijanskih registrskih oznak, ki ga je vozil 33-letni državljan Ukrajine.

Bobo
Slika je simbolična.

Pri kontroli vozila in voznika, so policisti konec februarja zaznali indice (ni posedoval pooblastila za uporabo in posest vozila, ključ za zagon vozila ni bil originalen, poškodba nalepke na stebričku pri VOIN številki), zaradi katerih so vozilo še dodatno preverili pri italijanskih varnostnih organih. Ugotovili so, da so vozilo dejansko tisto noč ukradli v Italiji. Vozniku so odvzeli prostost in odredili pridržanje, vozilo pa zasegli, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

V nadaljevanju preiskave je so ugotovili, da je slednji tatvino vozila načrtoval in se nanjo pripravil. Preden je opravil tatvino je kupil slovensko vinjeto, vnaprej si je pripravil in izdelal ključ za zagon vozila, pri njemu pa so našli tudi beležko s podatki o vozilu in opis poti. 33-letnega osumljenca so privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor.

Katere avtomobile in kje najpogosteje kradejo?

Na območju Policijske uprave Ljubljana so za "tatove" najbolj zanimiva vozila znamk Renault in Volkswagen, nato sledijo BMW, Audi, Opel in Škoda. Število tatvin osebnih avtomobilov v Policijski upravi Ljubljana je že nekaj let v upadu. V letu 2016 je bilo na območju Policijske uprave Ljubljana, kamor spadajo tudi že omenjene policijske postaje, obravnavanih 319 (347) tatvin osebnih avtomobilov, kar predstavlja upad tovrstnih kaznivih dejanj za 8,1 %. Preiskanost teh kaznivih dejanj je 10,3% (11,2%). V letu 2016 je bila uspešno zaključena tudi operativna kombinacija, kjer so se osumljenci ukvarjali s tatvinami vozil in preprodajo delov le-teh. (primer je bil predstavljen na novinarski konferenci PU Ljubljana v oktobru 2016)

Sicer pa Policijska uprava Ljubljana obravnava več kot 60% vseh tatvin osebnih avtomobilov v Republiki Sloveniji. 

Na območju Policijske uprave Ljubljana je najbolj izpostavljeno mesto Ljubljana z naselji Moste, Šiška, Vič, Bežigrad in Center. Kritični deli so neurejena parkirišča ali večja zunanja parkirišča v urbanih, spalnih naseljih, zato policija svetuje, da vozila parkirate na urejenih, osvetljenih parkiriščih, po možnosti na tistih mestih, kjer je videonadzor.

Policija svetuje samozaščitno vedenje

Za zaščito vozila lahko lastniki oz. uporabniki največ storijo sami. Poleg uporabe ustreznih parkirišč je treba v prvi vrsti poskrbeti za zaščito vozila. Policija svetuje, da ima vozilo poleg že vgrajenih serijskih varnostnih sistemov še dodatne varnostne zaščite – bodisi elektronske bodisi mehanske ali pa kar oboje. Dodatni »neserijski« varnostni, alarmni sistemi, mehanske zaščite volana, sklopke, prestavne ročice itd. so tista zaščita, ki bo storilcu otežila ali pa celo onemogočila izvršitev tatvine. Za vse našteto seveda velja, da je treba varnostne mehanizme dosledno uporabljati.

Več o samozaščitnem ravnanju lahko preberete tukaj.