Kralj sevdaha

VIDEO in FOTO: Halid Bešlić: Vnuka sta njegova največja sreča

Teja Pelko
27. 12. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bosansko-hercegovski pevec je v Ljubljani nastopil na božični večer, na odru pa bo vstopil tudi v novo leto.

Marko Vavpotič / M24.si
23. julija lani je glasbenik postal dedek dvojčkoma Lamiji in Belmin-Kanu.

Halid je kljub dopolnjenemu 63. letu in skoraj 40-letni glasbeni karieri še vedno zelo aktiven.

Bešlića ni ustavila niti huda prometna nesreča, do katere je prišlo leta 2009, ko je na poti proti domu v zgodnjih jutranjih urah izgubil nadzor nad vozilom in zletel s ceste, ki je bila zaradi mešanice dežja in snega zelo spolzka. Halid ni bil pripet z varnostnim pasom, v nesreči pa je utrpel hujše poškodbe glave in večkratni zlom obraznih kosti. Od takrat se ni več usedel za volan. 

Skoraj vsak mesec ima enak urnik. Okoli 10 dni je na poti, 15 dni pa počiva. »Običajno delam za vikende. Včasih se povežeta dva vikenda pa kje ostanemo dlje časa,« nam je povedal Bešlić. Na njegovo odsotnost od doma so se domači že zdavnaj navadili. »V zakonu sem že 38 let. Ko se gre, se gre,« pravi Halid. Žena gre z njim zelo redko, le za novo leto, če nastopa v Sarajevu ali kje v bližini.

Na koncertih Halid poje svoje najlepše pesmi

»Na nastopih izvajam tiste skladbe, ki jih imajo ljudje najraje. Ne želim jim vsiljevati pesmi, ki jih ne poznajo – to je mučenje publike. Hvala bogu imam dovolj hitov, tako da lahko pojem te,« nam je dejal glasbenik.

Imel pa jih bo še več. Naslednje leto bo namreč izdal nov album. Nedavno je za pokušino že predstavil skladbo Ja bez tebe ne mogu da živim, ki je tudi uvodna pesem za srbsko kriminalistično serijo Ubice moga oca, v kateri Halid tudi malo poje in igra. Počasi pa se bo odpravil v studio dokončat še druge skladbe.

Njegova najljubša pesem je U meni jesen, posluša pa vse – od starih narodnih pesmi do rocka, popa in svetovnih zimzelenih pesmi. »Poslušam vse, kar je dobro. Veliko dobrih skladb je, se pa najdejo tudi kakšne slabe,« meni Bešlić.

Bojan Stepančič
Halid se je začel resneje ukvarjati z glasbo že v srednji šoli.

Prvega poljuba se še vedno zelo dobro spomni

Glasbenik je večkrat nastopil na humanitarnih koncertih, med drugim tudi na dobrodelnem koncertu v Ljubljani, namenjenem zbiranju denarja za odpravljanje posledic ob katastrofalnih poplavah v BiH in Srbiji leta 2014. Žrtvam poplav je odstopil tudi svoj motel v Semizovcu. O svojih dobrih delih sicer ne želi veliko govoriti. "Ko se človek znajde v stiski, moraš pomagati. Jaz imam solidarnost preprosto prirojeno. Tudi okolica, v kateri živim, je precej solidarna, moram priznati. V teh časih je narod na splošno zelo solidaren. Včasih se s tem celo pretirava. Če storiš nekaj dobrega, se s tem ni lepo hvaliti," meni Halid.

Ena od njegovih najbolj znanih skladb je Prvi poljubac. Čeprav v njej Halid poje, da je ta že davno pozabljen, pa se ga še kako dobro spomni. »Mislim, da tega nihče ne more pozabiti. To je samo stih. Sicer pa si vsak zapomni svoj prvi poljub,« nam je dejal Bešlić. Svoj prvi poljub je doživel leta 1968. »Zgodilo se je v okviru neke igre, izmenjala pa sva si ga z dekletom, s katerim sva bila skupaj v dijaškem domu,« nam je zaupal eden najbolj priljubljenih pesnikov in glasbenikov Balkana, po katerem kljub dolgoletni karieri še vedno vlada ogromno povpraševanje. Kljub pogostim nastopom pa težav z glasom na srečo nima, zato zanj tudi nič posebno ne skrbi. Priznava pa, da mu je veliko lažje peti, odkar je nehal kaditi. Posebnega rituala pred nastopom nima. Pred koncertom si samo malo ogreje glasilke, da mu ne odru ne poči glas, po koncertu pa gre z glasbeniki v lokal zalit uspešen nastop.

Zelo rad hodi v hribe

Za to, da je v kondiciji za koncerte, skrbi s sprehodi. »Še posebno rad hodim v hribe. Rojen sem na planini. Vem, da Slovenci radi hodijo v planine – v tem pogledu sem vam podoben,« nam je dejal Halid. V zadnjem času je glasbenik začel paziti tudi na prehrano. Malo zaradi izgube odvečnih kilogramov, malo pa tudi iz zdravstvenih razlogov. »Nedavno sem bil pri zdravniku. Ugotovil je, da imam malo težav s sladkorjem, tako da zdaj malo pazim, kaj jem,« nam je razkril glasbenik, ki ima sicer rad vso hrano, najraje pa ima jedi na žlico.

Svoj prosti čas pa Halid izkoristi za počitek in druženje s svojima dveinpolletnima vnukoma Lamijo in Belmin-Kanom. »Moja vnuka sta čista desetka. Sta moja največja sreča. Zdaj sta v obdobju, ko mi pravita, naj se skrijem, da me bosta prestrašila,« nam je v smehu povedal Bešlić. Z njima pa ne bo vstopil v novo leto, saj ga ta dan čaka nastop v nekem sarajevskem hotelu. Ju bo pa seveda obdaroval. Zvezdnik sicer običajno poklanja tisto, kar oseba potrebuje, malčka pa bosta zagotovo od njega dobila (tudi) kakšno igračko.

Želi samo zdravja 

Iztekajoče se leto je bilo sicer za Halida običajno. »Bilo je lepo, fino leto. Veliko sem nastopal, ni pa se zgodilo nič spektakularnega. Dobro sem se počutil, nisem imel težav z zdravjem, kar je najbolj pomembno,« nam je še dejal legendarni glasbenik. Dobro zdravje si želi ohraniti tudi v letu, ki prihaja. »Če bo zdravje, bo tudi vse drugo,« je sklenil.