Kraljica romske glasbe

Na dan prišle Esmine zadnje besede

K.A.
15. 12. 2016, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V glasbenih krogih še vedno odmeva smrt kraljice romske glasbe Esme Redžepove. Prvič po Esmini smrti je pred novinarje stopila njena edina posvojena hčerka Eleonora, ki je po mamini smrti povsem zlomljena.

arhiv Svet24
Esma Redžepova

Esma Redžepova je preteklo nedeljo po kratki in težki bolezni umrla v 74. letu starosti. Makedonska umetnica je bila glasbeno aktivna več kot 55 let, v Makedoniji pa velja za eno največjih glasbenih ambasadorjev svoje države. Njena posvojenka Eleonora se nikakor ne more sprijazniti z mamino smrtjo, v intervjuju za 24sata.hr pa je dejala, da je bila Esma zanjo večna inspiracija.

Eleonora je edina hči od Esminih 48 posvojenih otrok. Kraljica romske glasbe je bila na njo izjemno ponosna, v intervjujih pa je večkrat poudarila, da je Eleonora njena prava naslednica. "Eleonora je bila moja prva hčerka, po 47 posvojenih sinovih. Ponosna sem na njo, živiva skupaj in ona bo po koncu študija hitro napredovala," je v intervjujih hvalila svojo edino hčerko. 

Navezanost je bila obojestranska, zato se Eleonora še toliko težje sooča z mamino smrtjo. V ušesih ji tako še vedno odmevajo njene zadnje besede, ki ji jih je namenila, ko je bila sprejeta v bolnišnico. "Čuvaj se," je dejala svoji hčerki in to so bile še zadnje besede, ki jih je zmogla.

Eleonora se nikakor ne more sprijazniti z mamino smrtjo in je v teh dneh povsem neutolažljiva. "Njena smrt nas je vse presenetila. Vedno je bila zdrava, zato je bil to še toliko večji šok. Umrla je le dva tedna po tistem ko je zbolela za pljučnico," je za 24sata.hr v solzah dejala Esmina hčerka.

Eleonora je bila na pokojno Esmo izjemno navezana, hvaležna ji je za vsak trenutek, ki sta ga preživeli skupaj. "Ne samo, da me je naučila peti, naučila me je tudi kako najti smisel življenja. Ponosna sem, da sem jo imela ob sebi. Naučila me je humanosti in me učila kako biti sočuten na vsakem koraku," je dejala. Z Esmo sta se spoznali na avdiciji leta 2002, ko je iskala svojo glasbeno naslednico. "Med številnimi deklicami, ki so se prijavile na avdicijo, sem jaz nanjo naredila največji vtis. Leta 2009 me je posvojila. Čudovito je bilo živeti v tako veliko družini."

arhiv Svet24

Esma in Eleonora sta prvič skupaj nastopili leta 2010, Redžepova pa je vztrajala pri tem, da se mora njena nadarjena hčerka vpisati na akademijo. Tudi sicer je Esma zelo poudarjala izobrazbo, vsi njeni sinovi pa igrajo najmanj en inštrument.