Bomba na letalu

Preiskovalci strmoglavljenja letala Egyptair odkrili eksploziv

M.K.
15. 12. 2016, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na truplih žrtev strmoglavljenega letala družbe Egyptair, ki je maja letos strmoglavilo v sredozemsko morje, so preiskovalci našli sledi eksploziva.

Profimedia
Na letalu je bilo 56 potnikov, med njimi dva dojenčka in otrok, sedem članov posadke in trije varnostniki.

Z egiptovskega ministrstva za civilno letalstvo sosporočili, da bodo zdaj začeli s kriminalistično preiskavo strmoglavljenja tega letala, poroča agencija Reuters.

Letalo airbus A320-232, na letu MS804 iz Pariza v Kairo, je strmoglavilo v Sredozemskem morju 19. maja letos, pri čemer je umrlo vseh 66 potnikov in članov posadke na krovu. 

Letalo je izginilo z radarja nad Sredozemskim morjem, ko je bilo na višini 11.000 metrov, ko je že bilo v egiptovskem zračnem prostoru. Letalo pred strmoglavljenjem ni oddalo klica v sili, zvočni posnetki dogajanja v pilotski kabini pa so razkrili, da sta pilota poskušala pogasiti ogenj na letalu.

Preiskovalci so prepričani, da je zagorelo v ali povsem blizu pilotske kabine, nato pa je letalo strmoglavilo med Kreto in obalo Egipta. Razkrili so še, da je letalo naredilo obrat na levo za 90 stopinj, nato pa za 360 stopinj v desno ter zadelo morje.

Vzrok strmoglavljenja sprva ni bil znan, vendar po navedbah virov na ministrstvu, takrat niso izključili niti možnosti tehničnih težav niti terorističnega napada. Odgovornost za strmoglavljenje letala je prevzela skupina Islamska država. Egiptovsko ministrstvo za letalstvo je potrdilo, da je bil najverjetnejši vzrok strmoglavljenja teroristični napad. 

Profimedia
Obe črni skrinjici so sicer potegnili iz morja več tednov po nesreči.