Brez upanja

Obrazi umrlih v egiptovskem letalu

U.K.
21. 5. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj je egiptovska vojska potrdila najdbo razbitin pogrešanega letala, ki je izginilo v četrtek s 66 ljudmi na krovu. Tako praktično ni več upanja za svojce, ki skrušeni vsak dan čakajo nove novice.

Facebook
Glavni pilot Mohamed Said Ali Ali Šakir je bil izjemno izkušen in pred kratkim povzdignjen v pilota seniorja.

Razbitine so našli približno 290 kilometrov severno od Aleksandrije, je egiptovska vojska zapisala v sporočilu za javnost, ki ga je objavila na svojem uradnem profilu na družbenem omrežju Facebook. Našli so tudi osebne predmete nekaterih potnikov, so še zapisali.

Strmoglavljenje

Strokovnjak za letalske nesreče Adam Schiff: Trenutno sodelujemo s francoskimi strokovnjaki, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo, a za zdaj ne moremo potrditi ničesar.

Letalo tipa airbus A320 je bilo na poti iz francoskega glavnega mesta Pariz v egiptovsko prestolnico Kairo, ko je v četrtek ponoči nad Sredozemskim morjem izginilo z radarjev. Vzrok strmoglavljenja še ni znan, uradni viri pa za zdaj dopuščajo tudi možnost terorističnega napada; ta naj bi bil bolj verjeten od tehnične napake. Na letalu je bilo 56 potnikov ter sedem članov posadke in trije varnostniki. Trideset jih je bilo državljanov Egipta, 15 Francozov, dva iraška državljana ter po en državljan Velike Britanije, Kanade, Belgije, Portugalske, Alžirije, Sudana, Čada, Savdske Arabije in Kuvajta.

Facebook
Stevardesa Samar Ez Eldin se je pred časom s sodelavko šalila o strmoglavljenju v morje.

Potniki in posadka 

Na plan počasi prihajajo žalostne zgodbe potnikov in članov posadke, ki so najverjetneje izgubili življenja na letu MS804. Po spletu je zakrožila fotografija stevardese Samar Ez Eldin (27), študentke modernih jezikov na univerzi Ain Šams v Kairu. Mediji so tudi izpostavili fotografijo, ki jo je objavila Samar. Leta 2014 je namreč napravila fotomontažo ene od svojih sodelavk, ki vleče kovček iz morja, v ozadju pa vidimo letalo, ki strmoglavi v morje. Šlo je seveda za šalo, a mnogi to fotografijo jemljejo kot dokaz, da je Samar načrtovala napad. Družba EgyptAir je te navedbe že zavrnila, prav tako so kakršnokoli povezavo med skrajneži in fotografijo zavrnili strokovnjaki. 

Glavni pilot 

290 kilometrov severno od Aleksandrije so našli ostanke letala A320.

Pilot letala je bil izkušeni Mohamed Said Ali Ali Šakir (37) iz Gize, ki je štiri dni pred poletom povabil svoje prijatelje in sodelavce na večerjo, saj je ravno postal pilot senior. Šakir je bil izjemno izkušen pilot, saj je imel za seboj 6275 ur letenja. Njegov kopilot je bil Mohamed Mamduh Asem, ki je sanjal, da bi postal pilot, od petega leta. Po informacijah tujih medijev naj bi njegova mati vse prihranke dala za sinovo učenje za pilota. Na letalu je bila tudi vodja kabine Mervat Zakaria, ki je zamenjala igralsko kariero za delo stevardese, na to delovno mesto pa je bila postavljena le mesec pred katastrofo. Mervat je sicer igrala najstnico Halo Avad v popularni egiptovski seriji Abu el Ela El-Bašeri. Poleg omenjenih so bili med člani posadke še stevardesa Jara Hani, stevarda Atef Lotfi in Haitam El Azizi ter varnostniki Mahmud Ahmed, Ahmed Mohamed Magdi in Mohamed Abd El Menem

Facebook
Med potniki je bil tudi Richard Osman, ki je pred nekaj tedni dobil hčerko.

Britanski potnik 

Na letalu je bil prav tako Britanec Richard Osman, ki je pred kratkim postal drugič očka. »Dobil sem klic in še zmeraj sem v šoku,« je dejal njegov brat Alastair: »Richard je bil neverjetno srečen, ko se mu je rodila druga hčerka. Le nekaj tednov pozneje pa ga ni več med nami. To je izjemna tragedija.« Osman je bil geolog, ki je potoval v Egipt zaradi posebnih raziskav. Med identificiranimi potniki je bila tudi Kanadčanka Marwa Hamdy

Eksplozija 

Sprva so prišla v javnost številna poročila, da je prišlo na letalu do eksplozije, preden je strmoglavilo v morje, vendar številni strokovnjaki opozarjajo, da o čem takšnem za zdaj ni nobenih dokazov. Grški minister za obrambo je na novinarski konferenci dejal, da je letalo nenadoma zavilo in se nagnilo v levo za 90 stopinj ter se nato obrnilo za 360 stopinj v desno. Nato je padlo s 11.000 metrov na 4000 metrov višine. Signal z letala so izgubili približno na 3000 metrih nad morjem. Čeprav eksplozija ni bila potrjena, večina strokovnjakov meni, da je šlo za terorističen napad. »Trenutno sodelujemo s francoskimi strokovnjaki, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo,« je povedal strokovnjak za letalske nesreče iz Kalifornije Adam Schiff, »a za zdaj ne moremo potrditi ničesar, kar bi razjasnilo vzrok za strmoglavljenje.« Dodal je še, da je videti, da je letalo razpadlo v zraku. 

Facebook
Sorodnike ljudi na letalu je pretresla vest o strmoglavljenju.

Katastrofa za egiptovski turizem 

Če se bo izkazalo, da gre za nov teroristični napad, bo to še en velik udarec za že tako prizadeti egiptovski turizem. Naj spomnimo, da so pred nekaj meseci teroristi uničili rusko letalo nad polotokom Sinaj. Tudi zato mnogi verjamejo, da oblasti ne želijo razkriti točnega vzroka strmoglavljenja tega letala.