Neverjetni Ladislav Troha

Pojoči major od sodnika zahteva pravosodni izpit

Robert Marin
20. 5. 2016, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem bi se v sredo moralo nadaljevati sojenje Ladislavu Trohi, ki mu tožilci očitajo, da je ob deložaciji litijske družine Vaskrsić poskušal policistom preprečiti, da bi ga pridržali. Vendar se je (spet) nekoliko zapletlo ...

arhiv Svet24
Troha je bil 16. marca 2012 med tistimi, ki so hoteli preprečiti prisilno izselitev družine Vaskrskić zaradi 124,38 evra dolga ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija.

Sojenje 52-letnemu vojnemu veteranu bi se zaradi preteka trimesečnega roka od zadnje obravnave iz formalnosti moralo začeti znova. Tožilka je bila že tik pred tem, da ponovno predstavi obtožbo, ko je Troha prosil predsedujočega senatu Srečka Škerbca, da bi rad »pojasnil par stvari«.

»Želim, da se vsi trije sodniki izkažete s pravosodnimi izpiti in kdaj ste jih opravili,« je zahteval Troha, saj sumi, da ne poznajo ustave, zakonov. »Če bi bili res sodniki, ta proces ne bi potekal,« je očital senatu, sodniku Škerbcu pa izročil kopijo (nove) kazenske ovadbe, v kateri mu po naših informacijah očita hudodelsko združevanje, in ponovno zahteval njegovo izločitev. 

»Ne more mi pošteno soditi sodnik, ki ga kazensko ovajam,« je ob tem dejal, ravno ko mu je sodnik Škerbec obrazložil, da z zadnjo kazensko ovadbo in zahtevo po njegovi izločitvi ni bilo nič.

Glede na vse se je sodnik Škerbec vseeno odločil sojenje preložiti na 22. junij, saj z zadnjo ovadbo ni bil seznanjen, do prihodnjič pa bo Trohi priskrbel tudi zahtevane podatke o svoji strokovni usposobljenosti. Obdolženi je sicer tudi od tožilke Maše Podlipnik zahteval dokaze o opravljenem pravosodnem izpitu. »Saj ste že četrta tožilka, ta spis si podajate kot nogometno žogo,« je bil ogorčen.

Za boljševistično tiranijo zahteva primerno odškodnino

Troha si sicer že od začetka sojenja prizadeva izločiti sodnika Škerbca iz primera, decembra predlani je na ljubljansko okrožno sodišče poslal dopis, v katerem je zahteval uvedbo kazenskega postopka zaradi zlorabe položaja ali pravic, nevestnega dela v službi in sodelovanja v organizirani kriminalni združbi, ki pa, kot že rečeno, ni padel na plodna tla.

»Zahtevam, da vodstvo sodišča ukrepa, sodnika odstrani s položaja, montiran sodni proces pa v imenu ljudstva takoj prekine in zaključi, se mi pred javnostjo opraviči in mi dosodi za skoraj triletno boljševistično tiranijo primerno odškodnino, ki naj jo plačajo sodnik Srečko Škerbec, senat treh sodnikov, ki so zavrnili moj ugovor na nezakonito in protiustavno obtožnico, in tožilka, ki ves čas vztraja pri obtožbi brez vsebinske in zakonske podlage,« je v dopisu sodišču med drugim zapisal veteran vojne za Slovenijo.

arhiv Svet24
Sojenje 52-letnemu veteranu vojne za Slovenijo se bo predvidoma nadaljevalo 22. junija.

Tožilstvo si spis podaja kot nogometno žogo

Kot je znano, je bil Troha 16. marca 2012 med tistimi, ki so hoteli preprečiti prisilno izselitev družine Vaskrskić zaradi 124,38 evra dolga ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija. Takrat je na vrata družinske hiše Zorana Vaskrsića v Litiji v spremstvu policistov potrkal izvršitelj Boris Letnar, aktivisti gibanja 15. oktober pa so deložacijo brez uspeha poskušali preprečiti z živim ščitom.

Troha si je kazenski pregon prislužil, ker naj bi bil med najbolj srboritimi aktivisti. Ko so ga trije policisti zaradi neupoštevanja ukazov povlekli iz množice, se je po navedbah tožilstva začel fizično upirati, zaradi česar se je po tleh »zložil« eden od policistov. Možje v modrem so nekdanjega vojaka umirili šele z uporabo prisilnih sredstev in ga začasno pridržali. Za poskus preprečitve uradnega dejanja mu po 3. odstavku 299. člena grozi do pet let zapora.

Policisti so ga davili s prepovedanimi prijemi

V svojem dosedanjem zagovoru je Troha večkrat poudaril, da gre za nezakonit sodni postopek, in ostro zanikal, da bi bil nasilen do policistov. Ravno nasprotno, policisti so Troho menda s strokovnimi prijemi skoraj zadavili. »Nisem se aktivno upiral, boril sem se za lastno življenje! Tak prijem, kot so ga uporabili policisti, je v Združenih državah prepovedan,« je med drugim dejal v zagovoru konec januarja lani.

Soobtoženi se je krivdo odločil priznati

V isti zadevi se je na zatožni klopi znašel tudi Benjamin Radovan, ki pa je očitke po obtožbi priznal že na predobravnavnem naroku julija predlani in si na podlagi dogovora s tožilstvom pribarantal eno leto pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let. Radovan, ki je v preiskavi precej »namočil« Troho, češ da je videl, kako se je upiral policistom in kot nekdanji vojak nad njimi celo izvajal strokovne prijeme, je potem na sodišču precej obrnil ploščo. Zaslišan kot priča je marca lani pojasnjeval, da se je Trohe lotilo več policistov kot ostalih protestnikov in da so ga obravnavali bolj grobo kot ostale. Povedal je tudi, da so aktivisti gibanja 15o dan prej skovali načrt, da se bodo v primeru policijskega posredovanja uprli in Troho čim bolj »potisnili v šmoren« ...