Vojna v Siriji

Rusija predlagala ZDA skupne zračne napade

M.K./STA
20. 5. 2016, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Moskva je danes predlagala, da bi Rusija in ZDA, ki trenutno ločeno izvajata zračne napade v Siriji, prihodnji teden začeli skupne zračne operacije proti džihadistom na sirskem ozemlju. Ameriško obrambno ministrstvo je predlog zavrnilo.

Profimedia
Ruska vojaška letala Suhoj Su-24 v letalskem oporišču Khmeimim v Siriji.

"ZDA predlagamo, da od 25. maja sodelujejo v skupnih operacijah ruskih zračnih sil in zračnih sil koalicije," je danes dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Po besedah ministra predlog zajema tudi napade na skrajno skupino Fronta al Nusra in druge nezakonite oborožene skupine, ki ne podpirajo krhkega dogovora o prekinitvi ognja, ki sta ga Moskva in Washington dosegla februarja.

Šojgu je predlagal še skupne napade na "konvoje z orožjem in strelivom ter oborožene enote, ki nezakonito prečkajo sirsko-turško mejo".

Rusija in ZDA sta ta mesec obljubili okrepitev naporov za iskanje rešitve sirskega konflikta. Kljub diplomatskim naporom za reševanje krize pa sta Moskva in Washington drug drugega kritizirala zaradi zračnih napadov.

V Pentagonu so predlog zavrnili. "Z Rusi ne sodelujemo in ne usklajujemo nobenih operacij v Siriji," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Jeff Davis. "Ruske operacije podpirajo Asadov režim, mi pa se osredotočamo na slabenje in premagovanje IS," je pojasnil Davis, ki je pri tem mislil skrajno sunitsko skupino Islamska država.

Zahod je Moskvi, ki podpira sirskega predsednika Bašarja al Asada, očital napade predvsem na zmerne upornike, ki se borijo proti sirski vladi. Rusija pa je po drugi strani večkrat kritizirala zračne napade koalicije pod vodstvom ZDA, češ da so neučinkoviti.

Šojgu je danes še poudaril, da si bo Rusija vzela pravico, da od 25. maja naprej enostransko napade "mednarodne teroristične in nezakonite oborožene skupine, ki ne spoštujejo prekinitve sovražnosti".