Kupovanje glasov

Ryanair razjezil zagovornike brexita

M.K./STA
20. 5. 2016, 18.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zagovorniki izstopa Velike Britanije iz Evropske unije so se pritožili britanski policiji, da je irska nizkocenovna letalska družba Ryanair kršila volilno zakonodajo s svojo promocijsko akcijo "Letite domov, da bi glasovali za obstanek" pred referendumom o članstvu Otoka v EU, ki bo 23. junija.

Reuters
Šef Ryanaira Michael O'Leary želi, da Velika Britanija ostane v EU.

Ryanair, katerega lastnik Michael O'Leary želi, da Velika Britanija ostane v EU, je britanskim državljanom ponudil enosmerne letalske vozovnice za polete domov 22. in 23. junija za ceno 26 evrov, če karte kupijo do četrtka opolnoči.

"S popusti na lete na dan pred in na dan referenduma Ryanair deloma krije stroške volivcem, da bi jih prepričal, naj glasujejo na referendumu," je dejal vodja kampanje za izstop Velike Britanije iz EU Dominic Cummings.

Po njegovih besedah ima to znake korupcije, saj podjetje popust strankam ponuja izključno za to, da bi glasovali in da bi glasovali za obstanek v EU. 

V odzivu na to pritožbo je O'Leary podaljšal promocijsko akcijo za dodatnih 24 ur in poudaril, da je ta ukrep popolnoma v skladu z Ryanairovo politiko nižanja stroškov letalskega potovanja v in iz Velike Britanije. Britanska volilna zakonodaja sicer prepoveduje, da bi nekdo posredno ali neposredno ponujal hrano, pijačo, zabavo ali druge ugodnosti, da bi volivce prepričal ali odvračal od glasovanja.