Drama v Agroindu

Bodo ušli stečaju?

pk
20. 5. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na novogoriškem okrožnem sodišču so včeraj obravnavali predlog za stečaj vipavske kleti. S sklepom sodnice so bili zaposleni zadovoljni. Odločitev sicer še ni sprejeta.

STA
Delavka Agroinda, z zgovornim napisom na majici, s svoji sodelavci pred sodiščem čaka na razplet.

Pričakovati je bilo, da bo odločitev o stečaju vipavskega Agroinda, ki predeluje grozdje, znana že včeraj, a se je sodišče na sklicanem naroku, namenjenem soočenju stališč obeh strani – predlagateljem stečaja, ki so v tem primeru delavci in vodstva družbe, odločilo, da mora, preden jo sprejme, pridobiti še nekaj informacij. Treba je namreč ugotoviti, ali so res izpolnjeni vsi zakonski pogoji za uvedbo stečaja Agroinda.

STA
Delavci pričkujejo informacije iz sodne dvorane.

Vodstvo proti stečaju

Sklep sodnice je bil, da je zadeva zrela za odločitev, da pa mora sodišče pridobiti še informacije o tem, koliko denarja so v zadnjih dneh še prejeli delavci kleti. Oleg Medvedjev, prokurist Agroinda, ki je bil na sodišču tudi edini predstavnik vodstva družbe, je namreč v sodni dvorani zatrjeval, da so pretekle dni poravnali še nekaj zapadlih obveznosti do delavcev. Morda prav toliko, da se bodo stečaju, ki si ga v nasprotju z zaposlenimi vodstvo ne želi, za las izmuznili.

Če so dan ali dva pred obravnavo na sodišču res plačali dovolj zastarelih obveznosti, morda zakonski pogoji za stečaj niso izpolnjeni. Delavcem to ne bi bilo všeč. Zavedajo se namreč, da je to, da gre družba v stečaj, še edina možnost, da jo rešijo.

STA
S sklepom sodnice so bili zaposleni v kleti zadovoljni.

Plačila tik pred zdajci

Včeraj so bili sicer zaposleni, ki so zasedali pred sodiščem in čakali na razplet, videti zadovoljni, saj so prepričani, da so vsi zakonski pogoji za nastop stečaja kljub še nekaj izvršenih plačilom v zadnji dneh, ki bi lahko spremenila situacijo, izpolnjeni. Menijo namreč, da vodstvo ni plačalo dovolj terjatev.

STA
Pred novogoriškim okrožnim sodiščem so se zbrali večinoma vsi zaposleni v Agroindu.

Kdaj dokončna odločitev

Okrožno sodišče bo informacije o tem, kaj vse je ukrajinsko vodstvo plačevalo zadnje dni pred obravnavo, pridobilo od Finančne uprave Republike Slovenije. Težko je napovedati, kako hitro bo sodišče prejelo njihov odgovor, ki bo podlaga za dokončno odločitev o stečaju, a glede na to, da so pismo s prošnjo za podatke poslali pod oznako »nujno«, je pričakovati, da naj bi bilo že v nekaj dneh, morda tednih, znano, kaj bo z Agroindom.