Izza hrbta

Zemlja je povsem nepripravljena na presenečenje

J.P.
15. 12. 2016, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanstvenik Nasi priporoča raketo za prestrezanje in opazovalno sondo, da bi namere prišlekov iz globin vesolja zatrli v kali.

Profimedia
Trk res velikega primerka lahko zlahka povzroči izumrtje, kakršno je naš planet prikrajšalo za dinozavre.

Ljudje smo nepripravljeni. Nepripravljeni na asteroid ali komet, ki bi se nam prikradel za hrbet.

Dr. Joseph Nuth, sicer na Nasini plačilni listi, agenciji priporoča, naj planet zavaruje raketo, s katero bi lahko asteroid ali komet prestregli, in sondo, ki bi zaznavala nezaželene goste.

Čeprav Nuth priznava, da so veliki in potencialno nevarni kometi oziroma asteroidi izjemno redki, pa jim je po njegovih besedah treba priznati, česa so dejansko zmožni. Trk res velikega primerka lahko zlahka povzroči izumrtje, kakršno je naš planet prikrajšalo za dinozavre.

Pet let je preveč

Kometi načeloma sledijo svojim tirnicam, a jih vsake toliko lahko kaj zanese. Nekaj takega se je zgodilo leta 1996, ko je komet trčil v Jupiter, njegov pobratim pa je osem let pozneje za las zgrešil Mars. Ta drugi komet smo zaznali le 22 mesecev prej, kar ni niti približno dovolj časa, da bi se odpravili na »odpravo prestreganja« – Nasa za izstrelitev običajno potrebuje pet let. Z njegovo idejo bi lahko ta čas prepolovili, je prepričan Nuth.

Če ga le bodo uslišali pri Nasi.