Preprečevanje nosečnosti

Bolj ali manj čudaška kontracepcijska sredstva v človeški zgodovini

S.R.
14. 12. 2016, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vas zanima, katere pripravke in pripomočke so ženske v preteklosti uporabljale za preprečevanje neželenih nosečnosti?

Profimedia
Sodobni kondomi iz naravnega kavčuka so na trg prispeli šele v sredini devetnajstega stoletja

Treba je seveda opozoriti, da tega ne počnite doma, posledice so lahko povsem nepredvidljive.

Limone

Najbrž ni presenetljivo, da je imel na področju kontracepcije veliko povedati Giacomo Casanova, največji zapeljivec 18. stoletja, tako naj bi bil prvi, ki je v limonah odkril potencial za kontracepcijo.

Limonov sok vsebuje citronsko kislino, ki je danes znana kot »ubijalka spermijev.« V sodobnih študijah je bilo ugotovljeno, da limonov sok spermije onemogoči v manj kot 60 sekundah, zaradi česar je učinkovit površinski spermicid. Večina spermijev do jajčeca prodre v dnevu ali dveh, vendar lahko nekaterim to uspe že v 30 minutah, zato ta metoda seveda ne more biti 100-odstotno uspešna.

Živalska čreva

Kondomi, izdelani iz živalski črev, naj bi se uporabljali že v starodavnem Egiptu, vendar takrat predvsem za preprečevanje spolno nalezljivih bolezni ali za obredne namene. Kot kontracepcijsko sredstvo so postali priljubljeni šele v osemnajstem stoletju, ko jih je populariziral nihče drug kot nam že znani Giacomo Casanova. Sodobni kondomi iz naravnega kavčuka so na trg prispeli šele v sredini devetnajstega stoletja, potem kot je leta 1839 Charles Goodyear iznašel metodo za vulkanizacijo kavčuka.

Profimedia
Polaj ali Mentha pulgium je aromatično zelišče iz družine mete.

Polaj (Pennyroyal)

Polaj ali Mentha pulgium je aromatično zelišče iz družine mete, olje iz listov tega zelišča pa se je skozi vso človeško zgodovino uporabljalo kot repelent proti žuželkam in bolham ter kot aroma v parfumih in živilih. Čaj iz polaja se je v preteklosti uporabljal tudi kot kontracepcijsko sredstvo, vendar ne za preprečevanje nosečnosti, temveč prej za poskus prisilnega splava.

Pa je delovalo? Zdaj vemo, da je pulegon, spojina, ki je v polaju naravno prisotna, strupena, povzroči pa lahko napade, odpoved jeter in kardiovaskularnega sistema ter komo, v relativno kratkem času lahko celo naenkrat poškoduje več organov. S polajem je torej možno prekiniti nosečnost, vendar je očitno možno prekiniti še kaj več.

Iztrebki krokodila

Nekdaj so ljudje verjeli, da imajo živalski iztrebki, zlasti iztrebki krokodila, posebno moč. To je bilo posebej v modi med ženskami v starodavnem Egiptu in Indiji. Ena od mističnih lastnosti naj bi bila sposobnost za preprečevanje nosečnosti. Ženske so krokodilove iztrebke pomešale z medom, zmes oblikovale v kroglico in jo uporabljale kot vaginalni pesar.

Morda je res šlo za prazno vraževerje, vendar, kot se je izkazalo, imajo iztrebki visoko stopnjo kislosti, zato bi ga kljub vsemu lahko šteli za delno učinkovit spermicid. Poleg tega je že sam pesar za spermije predstavljal oviro na poti do njihove končne destinacije.

Moda podlasice

To kontracepcijsko sredstvo je prej plod čarovništva kot tehtnega zdravniškega nasveta. V srednjem veku so verjeli, da lahko ženska neželeno nosečnost prepreči tako, da na svoje stegno obesi amulet izdelan iz mod podlasice in/ali koščice, vzete iz desne strani telesa povsem črne (pomembno!) mačke, ter ušesnega masla mule. V skladu z vražami je ženska nosečnost lahko preprečila tudi, če je moda podlasice nosila okoli vratu.