Intervju

»Osredotočava se na človeške nevroze!«

Sonja Javornik
25. 9. 2016, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Radio Aktual prihaja Aktualni servis, ki ga bosta od oktobra dalje pripravljala izjemno zabavna Boris Kobal in Tin Vodopivec. S komikoma smo se pogovarjali po snemanju prve oddaje, ki nas je nasmejala do solz. Sonja Javornik, foto: Grega Wernig

m24
Kljub generacijski razliki sta se komika Boris Kobal in Tin Vodopivec med pripravo predstave Staro za novo spoprijateljila.

Kako je nastala ideja za radijsko oddajo?

Tin: Ob neki priložnosti sem se pogovarjal s Simonom, urednikom Radia Aktual, ki je povedal, da si želi več komičnih vsebin. Ker se z Borisom dobro ujemava, se mi je zdelo super, da bi imela nek kanal, kjer bi se lahko kreativno izražala. Nikoli še nisem delal za radio, Boris pa je že izkušeni maček, zato sva se hitro dogovorila.

Rada se družita drug z drugim Njuno druženje je običajno polno zabavnih domislic, tako da ne preseneča, da je Tin uredniku Radia Aktual, ki mu je potarnal, da si želi še več zabavnih vsebin, ponudil, da bi z Borisom prevzela vsakodnevno rubriko; naslovila sta jo Aktualni servis in na Radiu Aktual jo boste lahko poslušali vsak dan od 1. oktobra dalje.

Boris: Tinova ideja mi je bila všeč, skozi dogovarjanja pa sem ugotovil, da ima stvar dobro kontinuiteto. Vsak dan bo najin kratek prispevek, kar pomeni, da bova stalno prisotna. Pri izboru tem nimava posebnih omejitev, zelo raznovrstne bodo. Rdeča nit je, da naj bi v oddaji s kratkimi nasveti pomagala ljudem, čeprav v resnici delava več škode kot koristi. Vključujeva tudi cestne in vremenske informacije …

Ali sta med pripravo koncepta poslušala tudi konkurenco – večina radiev ima namreč tovrstne kratke štose?

Tin: S konkurenco se ne obremenjujeva, saj je vsak ustvarjalec dobrodošel. Več nas je, več se od vsakega pričakuje, kar je dobra motivacija za delo. Oddajo pripravljava dokaj svobodno in ne čutiva nobenega pritiska.

Boris: Edina konkurenca, ki sem jo slišal, je Denis Avdič, vendar se njegovo delo razlikuje od najinega. Enako velja za reporterja Milana in podobne, kar dela Radio Ga Ga, pa sem s pokojnim Sergejem Verčem delal že pred dvajsetimi leti na italijanskem radiu Trst A in televiziji. To je bil radio za Slovence v Italiji, delala pa sva tudi v italijanskem jeziku. Imitirala sva slovenske in italijanske politike. Ampak s Tinom se ne poslužujeva imitacij, ampak sva se osredotočila na tipologijo ljudi  torej kakšni ljudje kličejo na radio in kaj si želijo. Osredotočava se na človeške nevroze.

Ali še vedno spremljate italijansko in domačo politično sceno?

Boris: Spremljam, vendar vse manj, saj me dolgočasijo. Kar sva delala s Sergejem, se je pozneje preneslo na legendarni TV Poper. Na radiu imam kar nekaj kilometrine, vendar že dolgo nisem delal na tem mediju, čeprav ga imam zelo rad. Za mikrofonom na radiu se vzpostavi neka intima s poslušalci, medtem ko je televizija bolj hladen medij, kjer nimaš nekega odziva.

Tin: Tehnologija je pripeljala do tega, da radio poslušamo predvsem v avtomobilu, kjer prestavljamo postaje in iščemo dobro glasbo. Zato ne poslušam določene radijske postaje, saj ves čas iščem dobro pesem.

Boris, ali ste Tinu nekakšen mentor, glede na to, da imate več izkušenj z radia?

Boris: Tin pozna svoje delo, zato se dogovarjava o delu, mentorja pa ne potrebuje.

Tin: Morda se Boris tega ne zaveda, vendar sem se od njega že veliko naučil. Če opazuješ nekoga, ki ima več izkušenj, se tudi ti naučiš. Nikoli pa se ne razjezi name, zaradi česar sem hvaležen.

Ali je Tin dober učenec?

Boris: Tin je zelo učljiv in obvlada vse ukaze – sedi, tačko, prostor … edino nerad prinaša stvari nazaj. (smeh) Dejstvo je, da se vse življenje učimo, zato me Tin večkrat preseneti s kakšno idejo in sem kar jezen, kako se sam nisem tega spomnil.

Vajino sodelovanje se je začelo pred kakšnim letom in pol, ko sta združila moči za gledališko predstavo Staro za novo. Ko vaju opazujem, bi rekla, da sta danes ne le sodelavca, temveč kar prijatelja, je res?

Tin: Tako je, prepričan sem, da je bila to, da skupaj narediva komedijo, ena mojih boljših idej. Zato sem mu tudi ponudil pet tisoč evrov, da sodeluje z menoj.

Boris: Še vedno mi dolguje 1500 evrov (oba v krohot).

Ali je vajino delo lahko samo posel ali se ob tem vedno zabavata?

Tin: Včasih se zgodi, da je kateri izmed naju slabe volje, ker je imel naporen dan ali se mu je kaj slabega zgodilo, potem pa se večkrat zgodi, da nekam prideva, začneva nastopati in je takoj vse dobro. Ravno zadnjič je bil Boris še pet minut pred predstavo slabe volje in ni vedel, ali bo lahko nastopal, ko pa je začel, je v sekundi postal drug človek.

Boris: Po toliko letih nastopanja sem spoznal, da je na odrih ogromno bolnih igralcev, z gripo, glavoboli, zoboboli, vendar med nastopi bolezen izgine. A žal ne za vedno. Samo dokler drži adrenalin ali neka poklicna predanost. Po ure po nastopu se namreč bolezen vrne …

Ali hitro dobita ideje za Aktualni servis?

Boris: Zdaj sva na začetku in sva še polna idej, verjetno pa bo do konca sezone nastopila tudi kriza idej. Zato zdaj delava zalogo, saj so nekatere stvari vedno uporabne.

Tin: Zadnjič sem računal, da bova morala do konca sezone pripraviti okoli 180 skečev, ob taki številki pa se ti kar malo zvrti. Na srečo poznava veliko kolegov komikov, zato bova lahko koga prosila za pomoč, če bo treba …

m24
Boris in Tin sta se že na prvem snemanju v studiu Radia Aktual izvrstno znašla. »Zdaj imava še polno res zabavnih idej, ki jih skupaj obdelujeva.«