FILM O NESREČI

Colin na nesrečni podmornici

mv
30. 5. 2016, 22.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanski oskarjevec Colin Firth se dogovarja za glavno vlogo v filmu Kursk. Film o nesreči ruske jedrske podmornice, ki je avgusta 2000 med vojaškimi vajami potonila na dno Barentsovega morja, bo režiral danski režiser Thomas Vinterberg.

Wikipedia
V filmu o potopu podmornice Kursk naj bi glavno vlogo odigral Colin Firth.

Za scenarij filma, ki bo prikazal nesrečo podmornice, bo poskrbel Robert Rodat, ki se bo naslonil na knjigo A Time to Die: The Untold Story of the Kursk Tragedy avtorja Roberta Moora. Film bodo začeli snemati še letos, v igralski ekipi pa naj bi bil tudi belgijski igralec Matthias Schoenaerts.

wikipedia
S filmom se bodo poklonili žrtvam potopljene podmornice Kursk.

Nesrečna usoda podmornice

Ruska jedrska podmornica Kursk je v Barentsovem morju potonila 12. avgusta 2000. Nesrečo več kot 150 metrov dolge in 15.000 ton težke podmornice K-141 je povzročila močna eksplozija v prostoru za torpede, ki je sledila prvi, manjši eksploziji. Zatem je Kursk s 118 člani posadke potonil na globino 108 metrov. Pozneje je postalo jasno, da je nekaj mornarjev strahovito eksplozijo prednjega dela podmornice preživelo in so v zadnjem delu čakali na rešitev. Poslovilno pismo, ki so ga našli pri ponesrečenem poročniku, je dokaz, da je nesrečo preživelo vsaj 23 mornarjev. A admirali ruske severnomorske flote za ponesrečene mornarje niso naredili nič. Ruska in svetovna javnost sta o dogodkih in nesreči Kurska izvedeli šele po dveh dneh. Potem ko je ruska mornarica z zastarelo tehniko zaman poskušala priti do podmornice na morskem dnu, je Kremelj nekaj dni pozneje za pomoč le zaprosil tujino. A pomoč britanskih in norveških posebej usposobljenih potapljačev je prišla prepozno, šele 19. avgusta oziroma teden dni po nesreči.