175.000 let stari kamniti krogi

Prazgodovinski graditelji teh krogov niso bili neumni

U.K.
29. 5. 2016, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čudovite starodavne strukture, narejene iz stalagmitov, so našli v jami v Franciji. Neandertalci so le bili nekaj več kot preprosti jamski ljudje.

Wikipedia
Neandertalci so bili po intelektu precej podobni modernemu človeku.

Po vsej verjetnosti je bil njihov intelekt podoben našemu, modernim ljudem. To so ugotovili ob odkritju v Franciji. Globoko v jami Bruniquel blizu Pirenejskih gora so znanstveniki izkopali kamnite kroge. Prazgodovinski graditelji teh krogov niso bili neumni.

KAPNIKI

Stalagmite so odbili s sten in jih nato sestavili skupaj v krog na jamskih tleh, medtem ko je vse skupaj osvetljevalo le ognjišče. »Njihova prisotnost na 336 metrih globoko v jami kaže na to, da so v tem obdobju že kar obvladali podzemno okolje. To nakazuje, da so bili že precej blizu modernemu človeku,« so napisali raziskovalci. Po vsej verjetnosti je kroge gradilo več posameznikov.

NEANDERTALCI

Jama pa jim je omogočala ne le prostor za grajenje, ampak tudi toploto in zatočišče. »Ker datacija kaže, da so bili zgrajeni pred 175.000 leti, so jih po vsej verjetnosti naredili zgodnji neandertalci. Ti si bili edini za nas znani ljudje, ki so bili naseljeni po Evropi v tistem času,« je povedal profesor Chris Stringer.