Če jo imamo, jo negujemo

Krtine in pleše na trati

Stane Sušnik
29. 5. 2016, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

O trati bi lahko pisali več tednov zapored, pa ne bi izčrpali vseh težav. Te izvirajo iz preprostega dejstva, da je trata ena najbolj nenaravnih človekovih domislic. Da vzdržujemo lepo trato, je potrebno veliko nege.

profimedia
Kjer je veliko deževnikov, se prej ali slej pojavi tudi krt …

Ustvariti enakomerno površino iz mešanice pohodnih trav, med katerimi ne sme vzkliti nič drugega, je pač v nasprotju z naravnimi zakoni. Če naj bi bil vrt človekova interpretacija narave, je trata nekaj najbolj nenaravnega.

MALI ČRNI ROVOKOPAČ

Med naravnimi pojavi na nenaravni trati so krtine. Krtine, ki se prek noči pojavijo na negovani trati, so zelo moteče. Lahko sicer vrt negujemo naravi prijazno, a krtin si na trati ne želimo. Krtine so prst, izrinjena iz vrhnje plasti. Zato so kupčki prsti primerni za presajanje lončnic ali dodajanje prsti tam, kjer je primanjkuje.

profimedia
Namesto dodatne setve lahko plešo na trati zakrpamo tudi z vstavljanjem primerno prirezanih kosov travne preproge.

Pogosto lahko kar sebi pripišemo krivdo za težave, ki se pojavijo na trati. Ko ob začetku jeseni začne odpadati listje z dreves in grmov, ga moramo sproti odstranjevati s trate. Če ga bomo pustili ležati, se ga bodo lotili deževniki, in še preden se bomo zavedeli, bo naša lepa, ravna trata polna majhnih, prstenih izboklin, ki se bodo pod našimi koraki spremenile v zaplate zbite prsti. Kjer je veliko deževnikov, se prej ali slej pojavi tudi krt …

Med starimi, učinkovitimi recepti, kako ga pregnati z vrta, so v petrolej (ali kako drugo močno smrdečo tekočino) namočene krpe, ki jih potisnemo v njegove rove. Ker ima krt izjemno razvit voh, ga vonj petroleja tako moti, da jo kmalu ubere drugam.

Nastavljanje pasti je zahtevnejše, saj moramo izbrati katerega od aktivnih rovov, sicer bo past samevala. Poleg tega krt zaradi razvitega vonja lahko hitro zazna, da je po njegovem rovu šaril tujec/tujek.

prof
Gola mesta na trati lahko popravimo z dodatno setvijo, potem ko smo tla primerno pripravili.

PLEŠASTA TRATA

Prej ali slej se nam na sicer redno negovani trati pojavijo gole lise, podobne pleši. Te so posledica različnih dejavnikov, med katerimi so najpogostejši pasji urin, odstranitev večje skupine plevela, politje olja, bencina in podobnega, kapljanje vode z listja nad trato, prenizka nastavitev rezila na kosilnici, pretirano gnojenje, zbita prst, stalna hoja na istem mestu in tako naprej.

Prazni deli trate so ne le moteči za oko, temveč se lahko hitro povečajo, ob dežju se spremenijo v blatne luže, v njih se naselijo širokolistne zeli, torej pleveli. Zato jih moramo čim prej prekriti.

profimedia
Možnost, da na vrt privabimo krta, bomo zmanjšali s sprotnim odstranjevanjem odpadlega listja.

Gole predele v trati lahko popravimo na več načinov. Specializirane trgovine ponujajo manjše vrečke s semeni mešanice trav, s katerimi potresemo poškodovane predele v trati. Seveda pred tem površino zrahljamo, jo posujemo s posipom in gnojilom. Seme enakomerno raztresemo po površini in jo nato povaljamo ter zalijemo. Zalivamo pogosto, in če imamo na vrtu veliko ptičjih pomočnikov, posejana mesta prekrijemo s tanko mrežo, da preprečimo izgubo semen. Konec septembra in začetek oktobra je najprimernejši čas za to opravilo.

Če ne želimo čakati več tednov, da se bo na novo posejana travna mešanica zrasla s preostalo trato, lahko plešo v trati z ostro lopato obrežemo tako, da ima ravne robove (kvadrat, trikotnik, pravokotnik). Pri bližnjem gojitelju travne ruše nabavimo manjši kos travne preproge. Iz nje odrežemo primerno velik kos in ga položimo na mesto gole lise, ki smo ga pred tem prerahljali in posuli s kremenčevo mivko ali podobnim odcednim peskom. Mesto »krpanja« pogosteje zalivamo.

Profimedia
Krtine na trati so nezaželena motnja, ki jo lahko izkoristimo le tako, da prst iz njih uporabimo pri sajenju posodovk.