Zabava

Neprecenljiv vpliv na svet glasbe

A.M.
17. 7. 2015, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Patti je korenito vplivala na razvoj newyorške in globalne glasbe in je bila navdih za glasbene izvajalce z vseh vetrov.

Profimedia

Glasbenica, pesnica, botra panka, revolucionarka, borka za pravice, umetnica, aktivistka, vizionarka – to je le nekaj oznak, ki pa še zdaleč niso dovolj, da bi lahko opisali Patti Smith in njen neprecenljiv vpliv na svet glasbe, poezije, umetnosti in aktivizma. Pri nas jo bomo lahko ujeli v začetku avgusta v ljubljanskih Križankah.

Svetovna turneja

Patti Smith se je že podala na svetovno turnejo ob 40. obletnici svojega prelomnega prvenca Horses, poročila očividcev in glasbenih kritikov pa so navdušujoča (praktično vse recenzije živih nastopov so ji podelile pet zvezdic, velikokrat so jo tudi izpostavili kot vrhunec nedavnih festivalov). Patti in spremljevalna skupina sta v vrhunski formi, njene skladbe pa še vedno zvenijo tako sveže in prepričljivo kot na dan, ko so bile napisane. Pred kratkim je nastopila na najbrž najbolj znanem britanskemu festivalu Glastonbury, kjer se ji je na odru pridružil kar dalajlama, ki je ravno praznoval 80. rojstni dan. Na Pattijino pobudo mu je celotno občinstvo zapelo pesem Happy Birthday.

Raznolik in samosvoj opus

Patti Smith se ne da popredalčkati, saj je njen opus preprosto preveč raznolik in samosvoj. Njeno ime je postalo sinonim za preplet poezije in rokglasbe, nekonvencionalnosti in boja proti sistemu, predvsem pa je širnemu svetu pokazala, da ženska enakopravnost velja tako na odru kot pred njim. Po hipijevsko obarvanih, optimističnih šestdesetih in dokončnem razkroju idealiziranega ameriškega sna po vietnamski vojni, se je Amerika znašla na političnemu in kulturnemu prepihu. Ta poligon je bil kot nalašč ustvarjen za Patti Smith, ki je pridrvela na plan, odeta v barve ulične poezije, urbane senzibilnosti in nakazala novo glasbeno smer, ki je za vedno spremenila svet glasbe.