Zabava

Slovence najbolj navdihnila Eugenija Carl

M.V/M.J.
16. 1. 2014, 08.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Revija Jana vsako leto izbere Slovenko, ki s svojim prispevkom zaznamuje življenja Slovencev. Bralci in bralke so tudi letos lahko izbirali med 12 kandidatkami, najbolj pa jih je prepričala Eugenija Carl.Zase pravi, da v svojih očeh ne opravlja nič posebnega, le hodi v službo. Ob prejemu naziva je Izjemno hvaležna, obenem pa je to dodatna odgovornost, da še naprej dobro dela.

Media24

V Sloveniji ni veliko izborov, s tako dolgo tradicijo in ugledom, kot ga nosi izbor za Slovenko leta, ki ga že od leta 1988 organizira družinska revija Jana. Naslov Slovenke leta je priznanje za posebne ženske, ki so pogosto sicer neopažene in premalo cenjene. Poslanstvo akcije zato ostaja nespremenjena vsa ta leta: iskati, predstavljati in nagrajevati posebno žensko energijo, ki rojeva, navdihuje ter navdušuje. »Ženske na številnih področjih žal ostajajo prezrte, vsekakor pa še vedno niso povsem enakopravne. Da izjemnim ženskam z akcijo damo vsaj trenutek zadoščenja za njihovo delo, srčnost, pogum, nam je v čast«, je pred leti o izboru povedala  Melita Berzelak, glavna in odgovorna urednica Jane.

 

12 izjemnih žensk

Letos so bralci in bralke omenjene revije izbirali med dvanajstimi kandidatkami: novinarko Eugenijo Carl, igralko Laro Jankovič, ustanoviteljico centra Korak za otroke s posebnimi potrebami Matejo Korošec, starosto slovenskih krajinskih arhitektov Juto Krulc,magistrico gospodarskega prava Aljo Markovič Čas, dobrodelnico Jožico Mikić Horvat, predsednico kulturnega društva Rezajanski dum Luigio Negro, pisateljico Drago Potočnjak, učiteljico tehnike za doseganje čustvene svobode Piko Rajnar, urednico časopisa Gorenjski glas Marijo Volčjak, tekačico Heleno Žigon in novinarko, ki je v zadnjih letih preživela več težkih življenjskih preizkušenj Nino Wabra. Vsaka se je na svoj način dotaknila Slovencev, a le ena je domov odšla z naslovom Slovenke leta. Letos je ta čast pripadla Eugeniji Carl.

 

Slovenka leta od leta 1988

Slovenci smo tako že 25. leto zapored izbrali Slovenko leta, v akciji ki si jo je zamislila in jo uresničila nekdanja urednica revije Jana, legendarna Bernarda Jeklin, ki je tudi sama izjemna ženska, ki se ne preda kar tako. »Želela sem si, da bi bila to takoj velika vseslovenska akcija. V tistih časih smo bile ženske le na malo področjih posebej izpostavljene in na vidnejših mestih v družbi, zato sem si želela stvari potisniti naprej«, je pred leti o začetkih izbora povedala Jeklinova. Ko so septembra 1988 pričeli s prvim izborom Slovenke leta, so zapisali, da si želijo, da bi izbiranje najboljše med najboljšimi, najplemenitejše med plemenitimi postalo zadeva vseh Slovencev. V uredništvo so prispeli številni predlogi, katere Slovenke bi si moda zaslužile ta naziv, seznam pa so nato skrčili na 12 izjemnih žensk. Naslov prve Slovenke leta je pripadel politični novinarki Mojci Drčar Murko, a Bernarda Jeklin si je zamislila, da bi bil izbor Slovenke leta ločen od političnega dogajanja v državi. »Slovenka leta je v funkciji promocije ženskega potenciala, gre za izbor, ki je izrazito ženski, ni ne družbeni ne politični«, pravi Jeklinova. In tako ostaja še danes. Pravzaprav gre za politično neomadeževan izbor, ki je vedno potekal nekako mimo družbenih tokov in ni imel povezav s politiko.