Zabava

Naj polka in naj valček leta sta …

Alesh Maatko/M.J.
15. 1. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Avsenikovi domačiji v Begunjah je potekal že 19. festival, na katerem so gledalci s telefonskim glasovanjem izbrali Taprave falote in Ansambel Nemir. Od začetka oktobra 2013 se je v narodnozabavnih oddajah Slovenski pozdrav predstavilo 24 ansamblov, ki so se potegovali za nastop na tradicionalnem festivalu Slovenska polka in valček 2013.

Žiga Culiberg

Na finalni, festivalski prireditvi smo tako slišali šest polk in šest valčkov, skupaj 12 skladb, ki so jih predstavile naslednje zasedbe: Akodri – Najina zgodba, Stil – To ni k'r neki, Štrajk – Zate, Smeh – Ljubica mojega srca, Vihar – Kje je najin tih večer, Naveza – S tabo vse je lepše, Mladi upi – Zdaj me poglej, Ansambel Petan – Lepa si, Nemir – Na lepih prtičkih, Ognjeni muzikanti – Sonce sije spet, Vikend – Ljubezen razdeljena in Tapravi faloti – Skrivnostno dekle. V uvodni točki prireditve je nastopilo deset Pepelk, kot so jih ustvarjalci hudomušno poimenovali. Gre za dekleta (pevke) sedmih različnih ansamblov. To so Jasmina, Maša, Tamara (Navihanke), Tadeja (Slovenski zvoki), dve Barbari (Donačka in ansambel Roka Žlindre), Saša (Gorenjski kvintet), Urška (ansambel Petra Finka), Ivica (Primorski fantje) in Loti (Vesele Štajerke).

Žiga Culiberg

Ob spremljavi Poskočnih muzikantov in ansambla Petka so zapeli nekaj najlepših zmagovalnih valčkov oziroma polk s prejšnjih festivalov. V revialnem delu so pred razglasitvijo nekatere največje uspešnice slovenske domače glasbe v povsem novih priredbah, ki sta jih ustvarila Martin Juhart in Matjaž Vodišek, zapeli Alfi Nipič in Fantje s Praprotna ob spremljavi sedemdesetih harmonikarjev Glasbenih šol Klemena Rošerja, Tonija Sotoška in Roka Švaba. Gostitelja festivalskega večera sta bila prepoznavni voditelj in urednik oddaje Slovenski pozdrav Andrej Hofer ter voditelj oddaje Slovenski pozdrav in najbolj priljubljen Modrijan Blaž Švab.

Nataša Muller, Žiga Culiberg