Zabava

Dragojevića zapustil glas

sj
25. 11. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dalmatinski pevec Oliver Dragojević je eden tistih glasbenikov, ki redno polnijo dvorane, saj se ljudje nikoli ne naveličajo njegovega raskavega vokala in melodij, nadišavljenih z morjem. A sam pravi, da njegov glas ni dober, skrivnost je predvsem v prijaznih pesmih.

Mediaspeed

''Sem pevec, ki se ne more pohvaliti z dobrim glasom. Nimam dobrega glasu, pač pa je moj glas ljudem všečen. Sem eden od pevcev, ki tisto, kar pojejo, kar najbolje izgovorijo. Sem muzikalen, nisem pa pevec, kot je Cetinski. Imam mat barvo glasu, ki nikogar ne moti. Pesmi so lepe, prijazne. Počutim se, kot da imam vse, pa v resnici še nisem zadovoljen s tem. Sam ne maram svojega glasu,'' je povedal Oliver Dragojević, ki je do svojega glasu očitno precej bolj kritičen kot njegovi številni poslušalci.

Tujina ga ne zanima

''Sam sem začel davnega, davnega leta 1967. Najpomembnejša je pesem. Če se ti zgodi res dobra pesem, je po njej zelo težko ponoviti uspeh. Ko sem začenjal kariero, ni bilo takega hitrega tempa, ki te čez noč ponese na vrh, naslednji dan pa že povozi. Takrat so lahko trajali samo tisti, ki so se spoznali na glasbo,'' se začetkov spominja Oliver, ki ne želi poudarjati tega, da je bilo v časih nekdanje Jugoslavije težko uspeti, saj je bila konkurenca velika. Pravi, da je tako še danes in da je morda danes po drugi strani še težje, saj se vse odvija hitro, v prevelikem spektru ponudbe pa se lahko tudi najboljši izgubijo. Sam je s svojim statusom zadovoljen – uspeh v tujini ga nikoli ni zanimal: ''Svetovna kariera pomeni odreči se vsemu, v čemer uživam. Živel bi odtujeno življenje, okoli mene bi bili telesni stražarji, frustracije, potem pa pridejo še posledice, kot je uživanje kokaina, da bi lahko vse to zdržal ... Jaz tega ne počnem in mi ni žal,'' je priznal.

Kolegi ga imajo radi

Zanimivo je, da je v zbirki njegovih plošč tudi plošča duetov, saj je praktično z vsakim, ki ga je poklical in izrazil to željo, posnel duet. Tudi zato, ker se zaveda, da na tak način lahko pomaga manj uveljavljenim glasbenikom. Gotovo je to eden od razlogov, da je med kolegi izjemno priljubljen. Celo sam pravi, da nima nobenih sovražnikov na estradi: ''Jaz nimam sovražnikov. Ne sledim temu, kaj zdaj vsi drugi počnejo, in do mene so vsi ljubeznivi. Gledam na boljšo plat, v ljudeh ne iščem slabosti. Sicer pa se verjetno z menoj vsi obnašajo drugače, saj ne gojim nobenih zamer.''