Zdravje

Dobri duhovi bezgovih jagod

25. 11. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekoč so rekli, da so v bezgovem drevesu naseljeni dobri duhovi in da ga mora imeti vsaka modra družina ob hiši. Zdravilno je celotno drevo, njegove koristne plodove pa si je pametno nabrati in shraniti za zimo. Bezeg načeloma cveti junija, njegove jagode pa dozorijo septembra.

Naj vas ne zamika, da bi bezgove jagode stiskali in pili sveži sok ali jih celo mešali med sadne solate. Po njih nam bo lahko slabo, povzročijo lahko hudo drisko in črevesne krče. Kar nekaj načinov je, da shranimo jagode in jih uporabimo, kadar bo nujno, to pa je tako rekoč vse leto, ne samo pozimi, ko se nas lotevajo prehladi. Bezgovi pripravki krotijo viruse, lajšajo vročino tako, da se spotimo, in učinkujejo proti kašlju. Manj znano je, da urejajo prebavo, pomagajo presnavljati in da so nadvse koristni za sladkorne bolnike.

Kako torej jagode shraniti

Najpreprosteje je, da jih posušimo in spravimo v steklen kozarec. Nato jih dve žlici nadrobimo v liter mrzle vode, zavremo, kuhamo dve minuti, odstavimo in pustimo stati pol ure. Popijemo po požirkih čez dan. Tak čaj naj pijejo ljudje, ki imajo težave s prebavo, in diabetiki, ki seveda ne smejo uživati pripravkov s sladkorjem.

Marmelada

 Iz bezgovih jagod si lahko pripravimo marmelado, ki je polna vitaminov in mineralov ter zanimivega videza in okusa. Še boljša in bolj zdrava bo, če primešamo še nekaj šipka in robidnic. Na kilogram očiščenih jagod vzamemo pol kilograma sladkorja, dobro premešamo in tudi nekoliko zmečkamo. Pustimo stati nekaj ur, nato kuhamo pol ure, dodamo sredstvo za želiranje in še vroče dajemo v kozarce.

Sok

Sok nam bo prišel zelo prav v obdobju prehladov, nahoda in kašlja. Učinek kateregakoli čaja, seveda tudi bezgovega, bomo okrepili z žlico ali dvema bezgovega soka. Še posebej je priporočljiv za otroke, ki so preobčutljivi za kemična zdravila. Na kilogram bezgovih jagod vzamemo pol kilograma sladkorja, dobro zmečkamo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan prilijemo liter vode in pol ure kuhamo, ohladimo in precedimo skozi gazo, preostanek jagod tudi pošteno iztisnemo. Nalijemo v steklenice, zapremo in steriliziramo v visokem loncu z vodo, ki mora segati vsaj do polovice steklenic, na dno lonca pa damo plast časopisnega papirja. Ko voda zavre, lonec odstavimo z ognja in pustimo pokritega, dokler se steklenice ne ohladijo. Sirup uporabljamo tudi razredčen z vodo, soku lahko dodamo še malo limone in tako uživamo 'zdravilo', ne da bi se tega sploh zavedali.