Zimski športi

Slovenci v lov na povratni vozovnici za elito

STA/M.J.
18. 4. 2014, 09.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po svetovnem prvenstvu na Švedskem 2013, ko se je Slovenija poslovila od elitnega razreda svetovnega hokeja, so si slovenski reprezentanti zaželeli samo eno: čim prej se vrniti med najboljše. Med lanskim in letošnjim drugoligaškem SP so doživeli še izjemen vrhunec na olimpijskih igrah, a v naslednjih dneh bodo vse moči usmerili na SP v Aziji.

Reuters

Čeprav je februarski Soči ostal zapisan z zlatimi črkami, pa slovenski hokejisti že gledajo naprej. V Južni Koreji ne bo vseh, ki so se enakovredno kosali z velesilami svetovnega hokeja in prišli do sedmega mesta na svetu. Zdaj bo naloga povsem drugačna, saj bo na drugoligaškem SP nastopilo šest reprezentanc. Prvo in drugo mesto vodita na elitno SP 2015, ki ga bo med 1. in 17. majem gostila Češka.

Na domačem terenu bosta imeli na SP od 20. do 26. aprila morda za odtenek več možnosti kot običajno azijski vrsti, Japonska in Južna Koreja. Druge reprezentance so stare slovenske znanke; Ukrajina z zadnjih olimpijskih kvalifikacij in nekaterih prvenstev v zadnjih letih, Avstrija in Madžarska pa sta tako ali tako stalna partnerja, bodisi na prijateljskih ali uradnih tekmah.

Na zadnjem SP elitne skupine na Švedskem se je lani Slovenija predstavila z všečnimi in borbenimi predstavami proti favoritom, a boleča poraza z Dansko po podaljšku in Belorusijo sta Slovencem preprečila možnost, da bi dosegli kaj več. Za poraz po podaljšku zadnji dan s Kanado so sicer dobili veliko točko, ki pa jih ni rešila izpada.

Reuters

Avstrija bo ob Sloveniji glavna favoritka za eno prvih dveh mest v Seulu, pa čeprav so onstran Karavank po Sočiju precej prevetrili ekipo. Moštvi se že dve leti skupaj selita iz elitnega razreda v divizijo I in nazaj, trčili pa sta tudi na olimpijskih igrah, kjer so bili bistveno bolj zadovoljni Slovenci (zmaga s 4:0). Tudi zadnja prijateljska tekma se je razpletla po okusu Slovenije (3:2 po podaljšku), a selektor Matjaž Kopitar opozarja, da bo bližnje prvenstvo nekaj povsem drugega.

Kopitar tudi že dolgo ve, da ne bo imel na voljo najboljše postave. Njegov sin Anže prav zdaj začenja končnico lige NHL, še nekateri igralci pa so s svojimi klubi prišli do finalnih tekem in jih tudi ne bo - tudi ne prvega napada Robert Sabolič, Rok Tičar in Žiga Jeglič, saj so se vsi, poleg njih pa še branilec Aleš Kranjc, uvrstili v finale nemškega prvenstva. Prav tako ne bo prvega vratarja Roberta Kristana, ki igra v finalu slovaškega prvenstva, pa Sabahudina Kovačeviča in poškodovanega Klemna Pretnarja.

Zajem zaslonske slike

V Aziji je tako delno pomlajena ekipa, vratarji Andrej Hočevar, Luka Gračnar in Gašper Krošelj, branilci Blaž Gregorc, Andrej Tavželj, Mitja Robar, Matic Podlipnik, Luka Tošič, Miha Štebih in Žiga Pavlin ter napadalci Marcel Rodman, David Rodman, Jan Urbas, Žiga Pance, Aleš Mušič, Jan Muršak, Miha Verlič, Anže Kuralt, Gal Koren, Tomaž Razingar, Jaka Ankerst, Boštjan Goličič in Rok Leber.

Sistem tekmovanja je enostaven; vsak dan bodo na sporedu tri tekme, skupno je pet krogov, če je po rednem delu izid neodločen, odločajo podaljški oziroma kazenski streli. Točke delijo po sistemu 3-2-1-0, prvo in drugo mesto prinašata glavni nagradi, selitev v elitno skupino, iz katere bosta letos v Belorusiji izpadli zadnjeuvrščeni ekipi iz predtekmovalnih skupin.

Razpored SP Slovencem ni najbolj pogodu, Kopitar obžaluje, ker se bodo najprej merili z Azijci, ki so najbolj "našpičeni" prav na začetkih tekmovanj, potem pa jim zbranost velikokrat pade. Posladek in morda tudi spet boj za prestižno prvo mesto (enak razplet je bil tudi na ljubljanskem SP 2012) pa se Sloveniji obeta zadnji dan, ko se bodo merili s severnimi sosedi. Na SP sta tudi dva dneva počitka, v torek in petek, v sredo in četrtek pa bosta slovenska tekmeca še Madžarska in Ukrajina. Ker je tekmovanje na drugem koncu sveta, bodo tudi ure za spremljanje tekem v domovini nekoliko nenavadne: prve se bodo začele zelo zgodaj zjutraj, ob 5.30 (Slovenija ima dve takšni), naslednji termin je 9.00 (Slovenija proti Japonski in Avstriji), elitni, za Korejce večerni termin bo v Evropi že ob 12.30, Slovenija pa ga bo okusila le enkrat, na tekmi z domačini.