Zimski športi

So ga Tini Maze speljali Italijani?

Jurij Završnik
17. 4. 2014, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Morda malce nepričakovano, čeprav ne povsem. Švicar Mauro Pini je včeraj povedal, da ni več trener Tine Maze oziroma da ne bo podaljšal sodelovanja z najboljšo smučarko na svetu v zadnjih sezonah. Tini se je tako podrl načrt, da bi v naslednji sezoni, za katero je potrdila, da bo še smučala, imela ob sebi odličnega strokovnjaka iz Ticina.

Grega Wernig

Mauro Pini je bil rešitelj pretekle sezone, potem ko je Mazejeva osvojila dve zlati olimpijski kolajni. Ob prelomu leta 2013, po tistem polomu v Altenmarktu, je pri vodji ekipe aMaze zazvonil alarm in hitro je bilo treba ukrepati. Bilo je očitno, da Tina ne zaupa trenerju Walterju Ronconiju, in Massi je imel srečo, da je bil Pini pripravljen na sodelovanje. Mauro sicer dela v podjetju za proizvodnjo lavinskih mrež, poleg tega je bil še komentator alpskega smučanja na švicarski televiziji RSI. Pinija je zamikalo delo s tako šampionko, kot je Korošica, in je pristal na štirimesečno pogodbo, ki je bila sklenjena v prvih dneh leta 2014. In pri Tini se je takoj vse obrnilo na bolje. Najprej zmaga v Cortini in potem olimpijske igre in izpolnitev sanj najboljše smučarke na svetu.

Na sprejemu v Ljubljani

Pini je bil v pogovorih z novinarji zelo dostopen in vedno pripravljen na odgovore. Deloval je zelo mirno in zbrano, kakršen je bil po Tininih besedah tudi na snegu. Verjetno je bila zato Korošica tako vesela, da je Pini v njeni ekipi, saj ga je poznala že od prej in je vedela, da ima zelo pozitiven značaj. Maura so med sezono in tudi po njej predstavniki sedme sile večkrat spraševali, ali bo ostal v ekipi aMaze tudi v sezoni 2014/15. Pini je vedno odgovarjal, da bo o tem govoril, ko bo prišel čas, da pa ima pogodbo do konca sezone 2013/14. »Videli bomo, kaj se bo zgodilo po koncu sezone. Ne vem, kaj se bo zgodilo,« je bil odgovor Pinija. Po tistem čustvenem trenutku, ko je Andrea Massi v Lenzerhideju izjavil, da morda ne bo več del ekipe aMaze, se je vse ustavilo. Massi je bil pod še večjim pritiskom kot prej, kajti vedel je, da ne more kar tako zapustiti ekipe, ki ji je dal sedem let svojega življenja, poleg tega pa je težko zapuščati ekipo, v kateri je glavna violina tvoja partnerka.

Mnogi smo sklepali, da je Pini s tem, ko je s prihodom izrazil tudi veliko podporo in spoštovanje Tini, ki je bila seveda prva zvezda sprejema, dal neformalno znamenje, da je pripravljen delovati v ekipi aMaze tudi v naslednji sezoni. Toda ...

In Massi se je trudil ter dosegel dogovor z Andreo Vianellijem, serviserjem, ki je več kot to, da bo v ekipi tudi v naslednji sezoni. Že prej se je vedelo, da bo s tega vlaka izstopila Nežka Poljanšek, Tinina zaupnica in blažilnik napetosti v ekipi. Pred tednom, ko je bil v Ljubljani sprejem za olimpijce iz Sočija, se je na precejšnje presenečenje pojavil tudi Mauro Pini. Zelo verjetno je prišel na dokončne pogovore glede naslednje sezone. Mnogi smo sklepali, da je Pini s tem, ko je s prihodom izrazil tudi veliko podporo in spoštovanje Tini, ki je bila seveda prva zvezda sprejema, dal neformalno znamenje, da je pripravljen delovati v ekipi aMaze tudi v naslednji sezoni. Toda ...

Jasni cilji

Tina je seveda ženska, ki jo zanima samo najboljše. Popolnoma smo prepričani, da je njena želja, da bi tudi v sezoni, ki bo prišla, imela ob sebi vrhunsko ekipo. In Massi se je odločil in zadolžil, da sestavi vrhunsko ekipo. Z odhodom Nežke se je sprijaznila tudi Tina, saj je bilo sodelovanje vprašljivo že pred preteklo sezono. In Tina je z velikim spoštovanjem govorila o Nežkinem delu. Zagotovo pa je računala, da bo v ekipi ostal Pini, saj sta se na snegu tako dobro ujela in mu je Tina popolnoma zaupala.

Sredstva, ki jih ima na voljo Tinina ekipa, so nekajkrat manjša kot mošnja, s katero maha okoli italijanska ali francoska reprezentanca. 

Tehtnica

Pini je vztrajal pri tem, da se o njegovem statusu odloči, preden gre s partnerko na zaslužen dopust za velikonočne praznike, vendar verjetno to ni bila edina zanka. Potem ko je Pini spet zajadral v trenerske vrste, je postal zanimiv tudi za ostale alpske reprezentance, posebej za tiste najmočnejše - francosko, nemško in italijansko. Zagotovo so mu poslali ponudbe, ki so zelo verjetno z višino mesečne plače precej presegle ponudbo ekipe aMaze. To je kruta realnost. Ekipa aMaze ima omejena denarna sredstva, ki jih mora razdeliti med določeno število ljudi. Sredstva, ki jih ima na voljo Tinina ekipa, so nekajkrat manjša kot mošnja, s katero maha okoli italijanska ali francoska reprezentanca. Ne nazadnje je ekipa aMaze na podoben način tudi lani izgubila trenerja Livia Magonija, ki se je odločil za bolj udobno, manj stresno službo za več denarja. Kdo bi mu zameril. Verjetno je bilo zelo podobno v primeru Maura Pinija, ki je tehtal med dvema ponudbama, ki finančno nista bili primerljivi. Massi mu je ponudil toliko, kolikor mu je lahko, Pini, ki je zelo korekten mož, pa je na italijansko stran tehtnice postavil denar, manj dela, manj stresa in na Tinino lojalnost, manj denarja in veliko stresa. In kot kaže, se je odločil za prvo inačico.

Moja odločitev

Včeraj je torej Pini za spletno stran Ticino news razkril, da se je razšel s Tino Maze, potem pa so to povzeli vsi mediji. »To je bila moja odločitev,« je dejal Pini in nadaljeval: »Tina me je prosila, naj ostanem, toda že od vsega začetka je bilo jasno, da je bilo moje sodelovanje s Tino Maze začasno.« Pred končno odločitvijo je imel Pini dva tedna časa za razmislek in očitno se je čas iztekel. Tinina oziroma Massijeva ponudba je bila za Pinija zagotovo zanimiva, vendar se je švicarski strokovnjak odločil, da ostane pri prvotni odločitvi in da pogodbe z ekipo aMaze ne podaljša še za eno sezono. »Želel bi pojasniti, da sva imela s Tino odličen medsebojni odnos. Med nama ni bilo nesoglasja in ta ločitev ni nekaj podobnega kot razveza zakonske zveze. Meseci, ki sem jih preživel v ekipi aMaze, so bili izjemni. Zastavili smo si jasne cilje in dosegli vrhunske rezultate - dve zlati kolajni na olimpijskih igrah. To je bila zame izjemna izkušnja. Toda pogodba se je iztekla in odločil sem se, da je ne bom podaljšal,« je dejal Mauro, ki ni odgovoril na vprašanje, če ostaja v belem cirkusu. Odgovoril je le s pomenljivim: »Bomo videli!« No, že nekaj časa se govori, da se za nekdanjega trenerja Lare Gut, švicarske ženske reprezentance in zdaj tudi že nekdanjega trenerja Tine Maze zelo zanimajo Italijani.