Zimski športi

Walter Ronconi zaenkrat ostaja trener Tine Maze

Jurij Završnik/M.J.
16. 12. 2013, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zagotovo se spominjate izjemno lepe fotografije Tine Maze, ko se je za potrebe francoskega proizvajalca smučarskih čevljev Lange prelevila v angela. O tem, ali je Tina angel ali ne, bi lahko razpravljali, zagotovo pa hoče biti Mazejeva svobodna in poleteti s svojimi krili od zmage do zmage.

Reuters

Kaj se plete v glavi najboljše smučarske pretekle sezone, ve samo ona. Andrea Massi, vodja ekipa aMaze, je že večkrat dejal, da mora Tina razmišljati s svojo glavo in predvsem verjeti vase.

Kot kaže, na turneji po Severni Ameriki ni bilo povsem tako, dokončno pa se je v Tini nekaj prelomilo na sobotnem superveleslalomu v St. Moritzu. Ali je namerno zapeljala s proge? Ne, tega ji ne moremo pripisati, ker je Tina velika profesionalka in si tega preprosto ne more privoščiti (to je tako, kot bi vi v službi »usekali plavega«). Toda verjetno je glava ni več ubogala. Verjetno se je zgodil »veliki pok«, ko je Tina na progi spoznala, da tako ne gre več naprej.

Škoda, da je bila Mazejeva v trenutku preloma na progi, da je tekmovala, in ob takih mislih seveda ni bilo nobenega smisla, da bi smučala še naprej. Morala se je »usesti v kot« in se pri sebi odločiti, kako naprej. Ni bil kriv Walter Ronconi, ki se je seveda po svojih najboljših močeh potrudil nadomesti Livia Magonija. Toda dejstvo je, da Walter ni Livio, in to si je Tina preveč gnala k srcu. V podzavesti je imela zapisano, da je bil Livio eden od pomembnih kamenčkov v njenem mozaiku iz pretekle sezone.

V novi sezoni je manjkal en briljant na njeni kroni in morda je novega hotela preveč na silo poriniti v prazno luknjico. Predvsem pa se je Tina preveč ukvarjala s tem, da mora Ronconi nadomestiti Magonija. Zakaj? Nihče ne more enakovredno nadomestiti nekoga oziroma biti njegova kopija. Lahko pa poskuša kot samosvoja oseba narediti največ, kar zna. Tina ve, da je ona samo in nič več in nič manj kot Tina in včeraj se je dokončno odločila, da so tudi drugi ljudje v njeni ekipi samo ljudje z vsemi dobrimi lastnostmi in z vsemi napakami. In včeraj je Tina končno tudi sama sprejela vso odgovornost za to, kar počne, nase. 

Tina Maze: Ekipa za zdaj ostaja nespremenjena in nimamo drugačnih scenarijev. Trener Ronconi se mora še naučiti, da se reagira takoj, ko se kaj zgodi. Vsi se moramo učiti iz napak in vsi se še učimo.

Sobotni superveleslalom je bil za Tino nokavt, ampak hkrati tudi olajšanje. In čeprav je Massi po prvem odstopu Mazejeve v sezoni napovedal možne spremembe v ekipi, se to (še) ni zgodilo. »Tina je imela velike probleme z zbranostjo že na ogledu superveleslalomske proge. S trenerjem in mojim pomočnikom Walterjem Ronconijem ne najdeta skupnega jezika, kar ni problem trenerja, Tina pač ne sprejme spremembe. Tak je njen značaj, ki ga poznam že zelo dolgo. Pred sezono sem si želel, da bi ekipa ostala ista, vendar to žal ni bilo mogoče. To niso tehnični problemi, nekateri športniki sprejmejo nove osebe takoj, drugi pozneje. To bo treba urediti. Tina potrebuje zelo malo informacij. Se pa obremenjuje in ukvarja s stvarmi, ki ne sodijo v igro. Tina bi bila povsem v ospredju, če bi bila prava. To pa trenutno ni in rešitev bo treba najti hitro,« je dejal Massi. »Številni ne razumejo, da je bila prejšnja sezona izjemna. Mogoče bi potrebovali premor, toda program je natrpan. Miniti bo moralo nekaj časa, da bomo razmislili in našli rešitve s hladno glavo. Težke izbire so pred nami, vendar smo se že večkrat pravilno odzvali. Nimam dvomov o tekmovalki, opremi in tehniki vožnje. Možno je tudi, da bo ne glede na vse prišlo do zamenjave trenerja. Najprej pa bo potreben pogovor s tekmovalko, nato bomo skušali najti rešitve znotraj ekipe, šele potem bodo na vrsti drugi koraki,« je sklenil Massi.

Andrea Massi: Težke izbire so pred nami, vendar smo se že večkrat pravilno odzvali. Nimam dvomov o tekmovalki, opremi in tehniki vožnje. Možno je tudi, da bo ne glede na vse prišlo do zamenjave trenerja. Najprej pa bo potreben pogovor s tekmovalko, nato bomo skušali najti rešitve znotraj ekipe.

O morebitni zamenjavi v svoji ekipi je Tina dejala: »Ekipa za zdaj ostaja nespremenjena in nimamo drugačnih scenarijev. Trener Ronconi se mora še naučiti, da se reagira takoj, ko se kaj zgodi. Vsi se moramo učiti iz napak in vsi se še učimo.« Tina, ki v soboto po odstopu seveda ni bila najboljše volje, pa je po včerajšnjem tretjem mestu dala nekaj izjav, tudi italijanskim medijem, ki jih je seveda zanimalo, kaj se je dogajalo v njeni glavi, potem ko je lani dosegla rekordno sezono. »Veliko stvari mi je šlo po glavi. Veliko je bilo težav, ki so se nakopičile, in zato nisem imela čiste glave. In če v glavi nimaš vsega razčiščenega, potem ne moreš smučati dobro, na vrhunski ravni. Prav zato mi taka vožnja, kot je bila druga veleslalomska, veliko pomeni. Zdaj vem, kako, in tudi vem, zakaj,« je za italijansko televizijo povedala Tina.

Ali včerajšnja druga vožnja (Tina je ni peljala z jezo, kot mislijo nekateri, ampak z željo, da pokaže, kdo je) dokončno pomeni prelomnico v letošnji sezoni? Se že zdi, da je tako.