Košarka

Ve se, kdo potegne kratko

Primož Salmič
14. 12. 2013, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Novo kljukico so v sredo zvečer naredili košarkarji Uniona Olimpije. Po Valencii in Mega Vizuri tretjo zaporedno, v evropskem pokalu pa poraza ne poznajo že od šestega novembra, ko so izgubili prav s sredinim tekmecem Ulmom.

Arsen Perić

Potem so nanizali pet uspehov, ob zadnjem so Nemci grozili le en polčas. Res je, da so bili oslabljeni, a dejstvo je tudi, da Olimpija deluje vedno bolje in da počasi postaja spoštovanja vredno moštvo.

Pri Ulmu sta v sredo manjkala dva branilca, Američana Cameron Long in Edgar Sosa. Prvi je v evropskem pokalu najboljši strelec ekipe, Sosa je na tretjem mestu. Slednji še ni čisto nared po poškodbi, Longa pa trener Thorsten Leibenath preprosto ni uvrstil v moštvo, pač pa mu je raje namenil počitek. Namerno preračunavanje? Sodbo prepustimo komu drugemu, tudi brez njiju pa so se Nemci v prvem polčasu pokazali kot zelo solidno moštvo. »Njihov slog igre je bil ob odsotnosti omenjene dvojice drugačen. Igralo je nekaj mlajših igralcev, ki jih nismo poznali, ker niso igrali v Nemčiji, o njih ni bilo govora v pripravi na srečanje. A težava je bila vseeno v nas. Igrali smo v krču,« je slabši začetek srečanja komentiral Dragiša Drobnjak. »Nismo bili sproščeni, na kar je mogoče vplivalo to, da se je v naše glave naselil imperativ zmage. Vedeli smo, kaj prinaša, da z njo ostajamo v boju za prvo mesto v skupini. Mogoče smo podlegli pritisku, čeprav je bila energija prava,« je dejal kapetan zmajev, ki pravi, da se lahko za to, da po 20 minutah niso zaostajali več kot dve točki, zahvalijo igri v obrambi. »Garali smo, se tepli, zato smo tudi bili blizu. V garderobi ob polčasu sem fantom rekel, da v obrambi igramo dobro, da moramo to raven obdržati tudi v nadaljevanju in verjeti, da nam bo steklo tudi v napadu. To se je tudi zgodilo. Borili smo se za vsako žogo, po nekaj metih pa se je v nadaljevanju odprlo tudi v napadu.«

Jakov Vladović: Moja igra ni najpomembnejša, važno je, da zmagujemo. Na eni tekmi je pač boljši eden, na drugi izstopa drugi, najvažnejši pa je končni rezultat.

Najpomembnejše so zmage

Med tistimi, ki se jim je najbolj, je bil prav gotovo Jakov Vladović. Hrvaški organizator igre je bil ob koncu s 17 točkami prvi strelec dvoboja, samo v drugih 20 minutah jih je dosegel 12: »Začeli smo preveč mlačno, ko pa smo na začetku drugega polčasa dvignili raven igre v obrambi, je vse prišlo na svoje mesto. Dosegli smo nekaj lahkih košev, zadeli par metov z razdalje in na koncu lahko rečemo, da smo odigrali dobro tekmo.« Predvsem on, ki v zadnjem času ni ravno blestel. »Na kakšni tekmi ti gre bolje, na drugi slabše. A moja igra ni najpomembnejša, važno je, da zmagujemo. Na eni tekmi je pač boljši eden, na drugi izstopa drugi, najvažnejši pa je končni rezultat. V sredo smo zmagali, to je bil pomemben uspeh,« je povedal Vladović, ki je prepričan, da Olimpija lahko slavi tudi v zadnjem krogu v gosteh pri Parisu Levalloisu. »A najprej je pred nami tekma s Krko, na Paris bomo mislili potem,« je osredotočen na jutrišnji dvoboj v Novem mestu.

Podobno meni tudi Drobnjak, ki poudarja, da je najprej treba zmagati v slovenskem derbiju, potem pa bo na vrsti Paris, a je vseeno že na glas razmišljal o zadnji tekmi v prvem delu evropskega pokala. »Z zmago nad Ulmom nismo naredili še nič, če ne bomo slavili tudi v Parizu. Ne verjamem, da bodo Nemci doma izgubili z Varesejem, ki je zame največje razočaranje v skupini. Po imenih ima res dobro ekipo in pred začetkom tekmovanja sem verjel, da bo skupaj z Valencio na vrhu skupine C in da se bomo ostali borili za tretje mesto. Res, da se lahko zgodi marsikaj in da morda lahko Varese tudi preseneti, a na to se ne gre zanašati. Nikoli nisem maral biti odvisen od drugih, zato sem vesel, da imamo vse v svojih rokah. Moramo zmagati v Parizu in osvojili bomo prvo mesto,« je jasen 36-letni krilni center, ki bi rad, da bi s soigralci v vseh tekmovanjih vedno gledali le nase in se ne ozirali na druge. »Že vso kariero sem naučen, da si moraš sam izboriti svoje in ne preračunavati. Kjerkoli sem igral, smo zmeraj imeli takšno filozofijo. Od začetka sezone je treba v vsaki tekmi igrati na zmago in ne računati na to, da bo kdo drug kaj naredil zate. Velikokrat se je zgodilo, da so tiste ekipe, ki so preračunavale, na koncu potegnile kratko,« je povedal Drobnjak. Torej, Nemci, če ste v Ljubljani preračunavali, veste, kaj vas čaka ...