Slovenija

Pozor, nevarne igrače!

Sašo Avramovič
14. 12. 2013, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Trgovine z otroškimi igračami bodo v prazničnem času pogosto obiskane, saj bo marsikdo pod božično drevo, v vlogi Božička, nastavil darilo (v obliki igrače) za svojega sina, hčerko, vnuka, vnukinjo ... Ponudba igrač je raznovrstna in zelo pestra, a pazljivost pred nakupom ne bo odveč, saj na žalost vse niso dovolj varne. Na kaj je torej treba paziti?

Evropska komisija s pomočjo sistema RAPEX zbira podatke o tem, koliko nevarnih igrač se odkrije na evropskem trgu. Kot piše na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), so med vsemi odkritimi nevarnimi izdelki na trgu EU igrače po številu že več let povsem na vrhu seznamov. Gre za igrače, ki so v veliki večini uvožene (največ jih prihaja iz Kitajske), med njimi pa so tudi takšne, ki so jih izdelali v državah EU.

Majhni deli in nevarne kemikalije

Pa poglejmo, katere nevarnosti se skrivajo v igračah. Med najpogostejše vzroke za nesrečo spadajo vsekakor majhni deli igrač. »Tveganju, da delce pogoltnejo in se zadušijo, so najbolj izpostavljeni malčki v prvem starostnem obdobju (do 36 mesecev), ko radi vtikajo v usta vse, kar dosežejo. Nevarne pa so take igrače tudi za večje otroke, če z igračo ali z njenim delom v ustih govorijo, skačejo ali tečejo,« je zapisano na spletni strani ZPS in dodano, da so tudi kemikalije v igračah skrita nevarnost – ne le zato, ker jih je brez laboratorijskih preiskav praktično nemogoče odkriti, ampak predvsem zato, ker o škodljivosti kemikalij vemo premalo. Kot nam je znano, prihajajo otroci v stik s kemikalijami v igrači prek kože (z dotikanjem), sline (z lizanjem ali grizenjem), sluznice (ob vdihavanju) ali z zaužitjem. Na ta način škodljive snovi prehajajo v otrokov organizem in povzročajo alergije, se v organizmu kopičijo in trajno vplivajo na otrokovo zdravje.

Vrvice, elastike

Tudi na vrvice in elastike je treba paziti. Te so nevarne, če so predolge, saj se lahko otroci vanje ujamejo ali zapletejo ter se poškodujejo. Pazljivost je še posebno pomembna pri vrvicah in elastikah, ki so daljše od 22 centimetrov, saj se z njimi otrok lahko tudi zaduši.

Zelo nevarni magnetki!

Ne smemo pozabiti niti na magnete, ki so lahko še posebno nevarni, če so slabo pritrjeni na igračo oziroma so dostopni otrokom. »V telesu se lahko združijo in povzročijo perforacijo črevesja ali zaporo, ki je lahko smrtna,« še lahko razberemo s strani ZPS.

Vse igrače, ki se prodajajo na evropskem trgu, morajo biti sicer opremljene z znakom CE. To pomeni izjavo, da so pri načrtovanju in izdelavi igrače upoštevali vse varnostne zahteve, ki veljajo v Evropski uniji. Res pa je, da je znak namenjen nadzornim organom in ne potrošnikom. Znak tudi nikakor ni zagotovilo, da je igrača varna, saj so bile z njim opremljene tudi igrače, ki so bile prepoznane za nevarne in so jih zato umaknili s trga.

Prav zato so na ZPS pripravili nekaj nasvetov pri nakupu igrač. Kupujte v zaupanja vredni trgovini, ki skrbno izbira igrače, ki jih prodaja, in praviloma ne zavrača vračil. Mnogi namreč ne upoštevajo varnostnih in zdravstvenih zahtev in lahko prodajajo ponaredke. Kupujte igrače, ki so nazorno opremljene z vsemi podatki o proizvajalcu, z navodili in podobnim, saj so verjetno varnejše od tistih, ki teh podatkov ne vključujejo. Ne kupujte cenovno ugodnih izdelkov, saj pogosto vsebujejo škodljive snovi. Poiščite in upoštevajte priporočila glede starosti in varnosti ter ne kupujte igrač, ki nimajo znaka CE. Še to: pred nakupom preverite mehanske lastnosti igrače, torej, ali ima ostre robove, konice in podobno, ter preglejte pritrjenost majhnih delov.

Arhiv Svet24

 

NEKAJ NASVETOV PRI NAKUPU:

  • Kupujte v zaupanja vredni trgovini.
  • Ne kupujte igrač brez oznake CE.
  • Preberite opozorila in navodila.
  • Upoštevajte priporočila glede starosti in varnosti.
  • Preverite mehanske lastnosti igrač.