Slovenija

Koliko SMS sporočil prejmete na silvestrovo?!

Sašo Avramovič
14. 12. 2013, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

KRATKA SPOROČILA V času praznikov, predvsem pa za novo leto so poleg telefonskih klicev zelo popularna SMS-sporočila. Število teh se v prazničnem obdobju močno poveča. Statistike mobilnih operaterjev so prav zanimive.

V času praznikov, predvsem pa za novo leto se število SMS-ov močno poveča.

V omrežju Mobitel so največ poslanih SMS-sporočil v enem dnevu našteli za silvestrovo 2009, in sicer 6,8 milijona. »Sicer se število SMS-ov ob novem letu poveča približno za trikrat, glede na običajne dni,« so nam sporočili iz Telekoma Slovenije in dodali, da v tem času bistveno več SMS-sporočil pošljejo tudi njihovi uporabniki, ki gostujejo v tujini.

Poglejmo k mobilnemu operaterju Si.Mobil. »V prazničnem času se poveča predvsem število poslanih SMS-sporočil (v času božiča jih je poslanih okrog 25 % več, v času novega leta pa se število sporočil poveča za 80 %),« so sporočili iz Si.Mobila. V lanskem decembru so sicer Si.Mobilovi uporabniki poslali več kot 86 milijonov SMS-ov, kar je za 31 odstotkov več kot decembra 2011. »Samo zadnji dan starega leta in prvi dan novega leta pa so poslali več kot 9,5 milijona SMS-ov, kar je 18 odstotkov več kot leto poprej,« še pravijo in dodajajo, da je večina SMS-sporočil za božič oziroma novo leto poslanih znotraj Slovenije. »Število izrazito poskoči na zadnji dan starega leta in prvi dan novega, vendar je delež SMS-sporočil, poslanih v tujino ali iz tujine v Slovenijo, majhen,« zaključujejo.

SMS je še vedno najbolj priljubljena oblika čestitke za božič in novo leto.

Tudi pri mobilnem operaterju Tušmobil vsako leto v času božiča in novega leta zaznavajo izjemno povečanje števila poslanih SMS-ov. »V omrežju Tušmobila je bilo na prehodu v leto 2013 v zgolj dveh dneh poslanih več kot tri milijone SMS-sporočil, kar za četrtino več kot leto prej,« pravijo pri Tušmobilu in dodajajo, da se v prazničnem času, še posebno v zadnjem tednu starega in prvem dnevu novega leta, predvsem število poslanih SMS-ov glede na dnevno povprečje poveča za nekajkrat. Pravijo, da se v prednovoletnem času poveča tako obseg komunikacije v notranjem prometu kot med tujino in Slovenijo. Tako zaznavajo, da v tem času njihovi uporabniki tudi v tujino pošljejo veliko kratkih sporočil, prav tako pa se poveča število SMS-ov, ki jih uporabniki prejmejo iz tujine.

Ja, ko torej govorimo o SMS-sporočilih, so statistike mobilnih operaterjev zelo zanimive in polne visokih številk. Kako pa drugače, saj so kratka sporočila zelo priljubljena in kot oblika čestitke še vedno prednjačijo tako pred klici kot pred MMS-sporočili.