Svet

V Iranu aretiran domnevni britanski vohun

STA
14. 12. 2013, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Iranske varnostne sile so aretirale domnevnega vohuna, ki naj bi delal za britansko vlado v iranski pokrajini Kerman, je danes poročala iranska državna tiskovna agencija IRNA. Moški je bil aretiran v času diplomatskega zbliževanja med Iranom in Veliko Britanijo.

"Slogan, ki ga vzklikajo, ni slogan proti ameriškemu ljudstvu. Naši ljudje spoštujejo ameriške ljudi." - Hasan Rohani

"Iranske varnostne sile so aretirale agenta MI6," je dejal vodja revolucionarnega sodišča v Kermanu Dadhoda Salari. "Aretirani moški se je s pripadniki britanske obveščevalne službe osebno srečal 11-krat tako znotraj države kot v tujini in jih zalagal z informacijami," je dejal Salari, ki pa ni razkril identitete in državljanstva osumljenca.

Aretacijo so iranske oblasti razkrile dan potem, ko je novi iranski odpravnik poslov v Veliki Britaniji Hasan Habibolah Zadeh prvi obiskal London, odkar je bil prejšnji mesec imenovan na ta položaj. Z imenovanjem se je končala dve leti trajajoča zamrznitev diplomatskih odnosov.

Velika Britanija je svoje veleposlaništvu zaprla, potem ko je bilo močno poškodovano med študentskimi protesti proti sankcijam Zahoda proti Iranu novembra 2011. A odnosi so se otoplili, ko je iranski predsednik postal Hasan Rohani in ko je Iran s svetovnimi silami popisal sporazum o svojem jedrskem programu.

Novembra sta tako Iran kot Velika Britanija imenovala odpravnika poslov. Iranski odpravnik poslov je imel v petek pogovore v Londonu, medtem ko je njegov britanski kolega Ajay Sharma Teheran obiskal prejšnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.