Zimski športi

Vedno hočem premagati najhitrejšo

Robert Pogačar/M.J.
16. 12. 2013, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nekdanja trikratna mladinska svetovna prvakinja po letih kalvarije zaradi poškodbe kolena zdaj spet vse bolj opozarja nase. V Beaver Creeku, na prizorišču naslednjega SP, se je izkazala s četrtim mestom v superveleslalomu in prvimi točkami v veleslalomu. V tem slogu si želi nadaljevati tudi na evropskih tekmah.

Nikola Miljković

Ilka Štuhec svoje dobre nastope pripisuje predvsem večji konstantnosti. »Dobre vožnje sem kazala že na treningih, zdaj mi jih je na srečo uspelo prenesti na tekmo. Tu in tam se kakšna vožnja še ponesreči, zlasti v vseh treh smukih bi se lahko izteklo bolje. Vseeno so vožnje zdaj bolj konstantne kot še v prejšnji sezoni. Napredovala sem tudi v tehniki vožnje,« je vesela svojega napredka, želi pa si, da bi v tem slogu nadaljevala že ta konec tedna v St. Moritzu, kjer bo jutri superveleslalom in v nedeljo še veleslalom. Na tem prizorišču ima doslej eno 18. in dve 24. mesti, bolj kot uvrstitev pa jo zanima dobra vožnja. »Če se bo vse skupaj sestavilo, bo dober tudi rezultat,« je postregla s preprosto logiko in dodala, da bi bila še vedno zadovoljna z uvrstitvami okrog petnajstega mesta, čeprav meri tudi na mesta na zmagovalnem odru. Tokrat bo imela tudi boljšo številko, saj se je na startni lestvici svetovnega pokala v superveleslalomu prebila med petnajsterico in bo lahko nosila številko med 8 in 15.

St. Moritz in tudi Val d'Isere, kjer bodo tekme naslednji konec tedna, spadata med njena ljubša prizorišča: »Sneg je precej podoben ameriškemu, teren je razgiban, tako da je občutek res dober. V večini primerov je tam lepo vreme in po tistem mrazu v Lake Louisu se tekem že veselim. V soboto je bilo zjutraj še -42 stopinj, tako da je v Evropi res prijetno toplo.« Se je v takšnih razmerah težje osredotočiti na vožnjo? »Zelo pomembno je, da se res dobro segreješ. Na rezultat pa to ne vpliva,« odgovarja Ilka, ki ji na tekmah še vedno veliko pomeni pomoč mame, trenerke in serviserke Darje Črnko: »Pomaga predvsem pri servisu, drugače pa ima na treningih in tekmah hitrih disciplin svojo pozicijo, na kateri stoji ob progi, in je na ta način v pomoč celotni ekipi.«

Druge naj smučajo, kakor hočejo

Na tekmah v Beaver Creeku si je Ilka mesto na smuku delila s Tino Maze, na superveleslalomu pa jo je dan pozneje tudi premagala. Ima morda kakšen poseben občutek, če prehiti najboljšo smučarko prejšnje zime? Pravi, da ne: »Vedno hočem premagati najhitrejšo, ne glede na to, kdo je, pa naj bo to Tina, Lara, Maria ali kakšno dekle iz ozadja. O nobeni ne razmišljam kot o favoritinji, ampak se osredotočim nase in na svoje nastope. Druge naj smučajo, kot hočejo (smeh).«

Ob zadnjem zapletu okoli tega, katera bo startala na zadnjem veleslalomu v Beaver Creeku, Ilka pravi, da o tem sploh ni razmišljala. »Vedele smo, da imamo pregledni trening, po katerem so mi dali pogoj, da bom v veleslalomu lahko startala, če se bom v superveleslalomu uvrstila med deseterico. Bila sem četrta in določeno je bilo, da nastopim. V ostale zaplete in podrobnosti pa se nisem spuščala,« je na to temo povedala Ilka in dodala, da se z Matejo Robnik nista pogovarjali.