Zabava

Se Slovenija poslavlja od Evrosonga?

Alesh Maatko
16. 12. 2013, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kljub temu da številne evropske nacionalne televizije že izbirajo svojega novega evrovizijskega predstavnika, RTV Slovenija še vedno premišljuje o udeležbi na Evrosongu 2014.

Alesh Maatko

Vzrokov za nenehno prelaganje odločitve o sodelovanju na izboru za pesem Evrovizije 2014 je veliko. Že pred časom je programski svet izrazil zaskrbljenost nad dejstvom, da Razvedrilni program TV Slovenija že eno leto nima odgovornega urednika s polnim mandatom, zato je vodstvo pozvalo, da to vprašanje reši v najkrajšem možnem času. Programski svet je tudi ugotovil, da je Razvedrilni program TV Slovenija za leto 2014 nedorečen, zato je programsko vodstvo tudi tu pozvalo, naj predlog programsko-produkcijskega načrta dopolni tako, da bodo nove razvedrilne oddaje v njem konkretno opredeljene (imena oddaj, namen oddaj, cilji). Če bo v načrtu (PPN), ki se ga nekateri držijo kot 'pijanec plota', zapisano tudi sodelovanje na Evrosongu 2014, je za zdaj še uganka.

Hannah letos v Malmöju ni izpolnila pričakovanj.

V PPN za leto 2013 so glede evrovizijskega sodelovanja zapisali naslednje: »Zaradi nižjega proračuna RP TVS za leto 2013, se bomo v primeru, da za vezana projekta Ema in Evrosong ne pridobimo zadostnih sredstev pokroviteljev, tema projektoma morali odpovedati. Porabo pri produkciji obeh projektov namreč lahko primerjamo s porabo na desetih rednih osrednjih prime time oddajah RP TVS.«

Thinkstock, Eurovision.tv

Televizija je za letošnje sodelovanje kljub temu našla denar – skupni strošek udeležbe na Pesmi Evrovizije 2013 je znašal 167.715 evrov –, interno izbrana Hannah pa je končala na zadnjem mestu, čeprav so odgovorni zagotavljali, da se bo brez težav uvrstila v finale. »TV Slovenija bo svojo odločitev o sodelovanju na Pesmi Evrovizije 2014 sprejela do 7. januarja 2014, kar je novi rok Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) za potrditev ali odjavo sodelovanja brez finančnih posledic,« so zapisali glede dokončne potrditve. Na izboru v danski prestolnici pa skoraj zagotovo maja 2014 ne bomo videli naše južne sosede Hrvaške, ki je na veliko presenečenje – tudi zaradi slabih rezultatov – odpovedala sodelovanje, prav tako pa še Srbija, ki zaradi pomanjkanja financ svojemu predstavniku ne more zagotoviti uspešne predstavitve.