Zimski športi

Tina Maze - Obrnjena na glavo

Jurij Završnik / Ekipa
15. 1. 2013, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred petimi leti bi le malokdo upal napovedati, da bo sicer izjemna smučarka iz Črne na Koroškem v nekaj letih krojila vrh svetovnega pokala.

Še veliko manjša možnost pa je, da bi si kdo upal napovedati, da bo Tina postavljala zgodovinske rekorde v svetovnem pokalu alpskega smučanja. Toda Tina se je obrnila na glavo.

V tem trenutku se lahko spomnimo le enega človeka, ki bi lahko leta 2007 dejal: no, to dekle bo nekega dne skupna zmagovalka svetovnega pokala. Seveda je to Andrea Massi. Ne vemo, ali je res rekel nekaj podobnega ali morda celo natančno tako, skoraj z gotovostjo pa lahko zatrdimo, da so se mu take misli podile po glavi. In potem je Tina Maze obrnila na glavo svoj svet oziroma je sama postavila na glavo dosedanjo kariero in uresničila to, za kar je bila kot največji talent slovenskega smučanja rojena.  

V St. Antonu je vpisala svojo 17. zmago v karieri. Ima že 12 veleslalomskih zmag, eno smukaško, dve superkombinacijski, slalomsko in zdaj še superveleslalomsko. Mazejeva se je doslej skupno že 51-krat povzpela na oder za zmagovalke.

Devetindvajsetletna Korošica je v letošnji sezoni že šestkrat zmagala, štirikrat v veleslalomu, enkrat v superveleslalomu in enkrat v superkombinaciji ter skupno vpisala 13 uvrstitev na stopničke. Trikrat je bila druga (paralelni slalom, veleslalom, superveleslalom) in štirikrat tretja (trikrat slalom in enkrat veleslalom). Po polovici sezone, po 20 tekmah, do konca sezone je še 17 preizkušenj, je Mazejeva zbrala že 1289 točk, kar je skoraj toliko, kolikor sta doslej uspeli zbrati njeni najbližji zasledovalki v svetovnem pokalu, Nemka Maria Höfl-Riesch (744) in Avstrijka Kathrin Zettel (597), ki imata skupaj 1341 točk.

Po zmagi na superveleslalomu v St. Antonu, kjer se je prebila v elitni klub tekmovalk, ki so zmagale v vseh disciplinah svetovnega pokala, je napovedala, da v sezoni 2012/13 lahko preseže tudi rekordnih 2000 točk. Mazejeva ni skrivala, da si je že dlje želela tudi uspeha v superveleslalomu, s katerim bi se pridružila Švedinjama Pernilli Wiberg in Anji Pärson, Američanki Lindsay Vonn, Avstrijki Petri Kronberger in Hrvatici Janici Kostelić, ki so doslej edine zmagale v vseh petih disciplinah svetovnega pokala. »Če si tako blizu, seveda razmišljaš tudi o tem. To sem skušala doseči že lani in bila zelo blizu. Na tekmi potem ne razmišljaš o statistiki, takrat razmišljaš o svoji vožnji, napadu na progi,« je povedala Črnjanka.

Devetindvajsetletna smučarka ni skrivala, da ji prav ta zmaga pomeni zelo veliko: »To je neverjetno. Ta cilj sem si zadala pred sezono. Zdaj sem zelo zadovoljna, saj sem to želela doseči na vsak način. A pred tekmo sem vedela, da moram ostati mirna, kar mi je uspelo. Na ta račun si bom privoščila kozarček šampanjca.«

Nov mejnik zdaj postaja meja 2000 točk v eni sezoni svetovnega pokala, česar ni zmogla še nobena smučarka, med fanti je to uspelo Avstrijcu Hermannu Maierju, a glede na dozdajšnji izkupiček je tudi ta meja dosegljiva: »Moja prednost v skupnem seštevku je prav neverjetna. Sem v super formi, in če bom tako nadaljevala, je tudi 2000 točk realnih. A pred mano je veliko dela in o točkah ne razmišljam veliko.«

Herminator je v sezoni 1999/2000 res blestel in dosegel deset zmag (v naslednji sezoni celo 11), česar Tina ne bo presegla. Lani se je Lindsey Vonn ustavila pri 1980 točkah in 12 zmagah v svetovnem pokalu (5 smuk, 4 superveleslalom, 2 veleslalom, 1 kombinacija), še vedno pa ima največ zmag v eni sezoni Vreni Schneider - 14 (v sezoni 1988/89 - 6 veleslalom, 7 slalom in 1 kombinacija). Vonnova je v preteklih sezonah osvajala veliki kristalni globus predvsem zato, ker je bila tako prevladujoča v hitrih disciplinah - smuku in superveleslalomu, na katerih je bila domala nepremagljiva. Od 57 zmag v svetovnem pokalu ima Lindsey kar 48 zmag v smuku (28) in superveleslalomu (ima še po dve zmagi v veleslalomu in slalomu ter pet v kombinaciji). Glede na porazdelitev zmag na tekmah svetovnega pokala je bila zagotovo najbolj vsestranska smučarka Švedinja Anja Pärson. Anja je v svetovnem pokalu zmagala 42-krat (6 smuk, 4 superveleslalom, 11 veleslalom, 18 slalom in 3 kombinacija).

Boj za skupno zmago v svetovnem pokalu, za devet kilogramov težak veliki kristalni globus, je skoraj zagotovo odločen, vprašanje je samo, s kakšnim izkupičkom za Tino. Če lahko že napovemo, da bo poleg velikega globusa osvojila še mali kristalni globus (3,5 kg) v veleslalomu, pa se bo borila za zmago vsaj še v treh disciplinah, razen v smuku. Toda Tini lahko zaželimo, da se ji izpolnita še dve želji - da bi bila stoodstotna zmagovalka smučarskega konca tedna (upe polagamo na pohorsko zlato lisico) in da bi postala zmagovalka v vseh petih disciplinah v eni sami sezoni (letos ji manjkata še slalom in smuk).