Ostali športi

Stanovnik reli Dakar končal z odstopom

STA / S.R.
10. 1. 2013, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Francoski motociklist David Casteau z Yamaho je dobil peto etapo vzdržljivostnega relija Dakar, ki je tekmovalce vodila iz perujske Arequipe do čilske Arice.

Edini slovenski udeleženec Dakarja Miran Stanovnik (KTM) je 410 kilometrov dolgo etapo končal z okvaro motorja in tako že končal nastope na Dakarju 2013.

Stanovniku je še pred prvo kontrolno točko odpovedal agregat na dirkalniku. Stanovnik je pred peto etapo zasedal 33. mesto.

"Žal mi Arica ni usojena. Na srečo se je reli letos končal bolje kot lani, saj sem ostal nepoškodovan, žal pa ne morem reči enako za motor. V globokem pesku je v komoro zračnega filtra prišel pesek, od tam pa v valj motorja in poškodoval vitalne dele do te mere, da motorja ni bilo več možno spraviti v življenje. Poizkusili smo vse možne načine, motor sem razdrl in poizkusil zagnati še z drugim akumulatorjem, ampak ni šlo. Kako je prišel pesek v motor, zaenkrat še ne vem. Lahko je prišlo do kakšne razpoke ali kaj podobnega," je povedal Stanovnik. Za Stanovnika je bila letošnja udeležba na reliju Dakar, če štejemo tudi odpovedano dirko leta 2008, že sedemnajsta v karieri. Lani je odstopil v deseti etapi zaradi padca pri veliki hitrosti, letos pa v peti etapi zaradi okvare agregata.

V ospredju je na drugem mestu za Casteaujem končal Francoz Oliver Pain, ki je za rojakom zaostal minuto in devet sekund, a zadržal skupno vodstvo. Na tretjem mestu je končal Španec Juan Pedrero Garcia (KTM), zaostal je dve minuti in 58 sekund.

V skupnem seštevku na prvih treh mestih ostajajo isti dirkači. Vodi Pain, drugi je Casteau, ki zaostaja minuto in 15 sekund, tretjeuvrščeni Cyril Despres (KTM), branilec naslova z lanskega Dakarja, pa zaostaja šest minut in sedem sekund.

Med avtomobilisti je etapo dobil Španec Nani Roma (Mini), drugi je bil Francoz Stephane Peterhansel (oba Mini), tretji pa Giniel De Villiers iz Južnoafriške republike. V vodstvu ostaja Peterhansel.