Ostali športi

Mina Markovič peta

STA / S.R.
12. 5. 2013, 22.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mina Markovič se je drugič zapored uvrstila v finale tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju na Logu pri Brezovici.

Nikola Miljkovic

Ptujčanka, ki je lani na Logu prepričljivo zmagala, ni ponovila lanskega uspeha. V večernem finalu je tekmo končala na petem mestu, zmagala je Avstrijka Anna Stöhr. Drugi najboljši Slovenec je bil Jernej Kruder z 11. mestom.

Markovičeva je preplezala dva balvanska problema do vrha od štirih finalnih, kar je zadostovalo za peto mesto od skupno šestih finalistk. Dvakratna zaporedna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji je bila edina slovenska finalistka tekme na Logu. V polfinalu sta nastopila še dva Slovenca, Jernej Kruder in Klemen Bečan, ki pa sta ostala zunaj najboljše šesterice, ki se je borila za najvišja mesta. Kruder je bil zelo blizu finala, tekmo je končal na 11. mestu, Bečan pa je bil 17.

Po kvalifikacijah, v katerih je bila tretja, je Markovičeva zelo prepričljivo začela tudi današnji polfinale. Prva dva balvanska problema je preplezala do vrha v enem poskusu, na vrh se je zavihtela tudi v četrti smeri, težji oreh za streti je bil tretji balvan, ki ga, kljub več poskusom, ni preplezala do vrha, čeprav je že v prvem poskusu splezala smer do sredine in je prejela bonus točko.

V finalu se je pred približno dvatisočglavo množico, šotor pred plezalno steno v Športnem parku Log pri Brezovici je bil premajhen za vse ljubitelje športnega plezanja, odvil hud boj, ki ga je dobila avstrijska tekmovalka Stöhrova. Markovičeva je imela težave pri prvem balvanu, ki ga je preplezala v tretjem poskusu, v drugem balvanu se je dotaknila vrha, a ga ni zadržala z obema rokama ter najverjetneje izgubila drugo mesto, do vrha je najbolj prepričljivo plezala v četrtem balvanu, ki je padel že v prvem poskusu. V ženski konkurenci je drugo mesto osvojila Francozinja Melissa Le Neve, tretja je bila Britanka Shauna Coxsey, pri moških je slavil Kanadčan Sean McColl, drugi je bil Nemec Jan Hojer, tretji pa Rus Dimitrij Šarafutdinov.

"Rekla bi, da plezanje vendarle ni bilo tako slabo, kot kaže sam rezultat v finalu, mogoče sem spustila kak vrh preveč oziroma naredila kak poskus preveč, kar me je na koncu stalo tudi stopničk, stopničke, 2. in 3. mesto, so bile neverjetno blizu, zato sem s svojim plezanjem vseeno zadovoljna. Na zadnjih dveh tekmah, v Kitzbühlu in tukaj na Logu, sem z uvrstitvijo v finale in osvojenima petima mestoma dokazala, da sem dobro pripravljena, za kaj več pa se mi še vedno dogajajo majhne napake, ki me na koncu stanejo zmagovalnega odra," je po finalu dejala 25-letna Ptujčanka, ki je bila že po polfinalu zadovoljna s povrnitvijo bolderaške forme.

Jernej Kruder, v polfinalu je preplezal tri balvane, je bil razočaran, a optimizma mu ne manjka tudi za naprej: "Vzdušje tu na Logu je dobro in sem si res želel, da bi to vzdušje doživel v finalu. A mi je na žalost zaradi napake v prvem balvanu zmanjkalo do tega cilja. Pripravljen sem dovolj, upam, da bom to pripravljenost pokazal na naslednji tekmi v Innsbrucku, ki bo že 17. in 18. maja. Sposoben sem doseči več, dokaz je ta tekma in polfinale, samo še 'poklopiti' se mi mora in sem prepričan, da lahko dosežem še več."

Slovenski športni plezalci veliko več pričakujejo od sezone v težavnostnem plezanju, ki se bo odprla z evropskim prvenstvom 12. in 13. julija v Chamonixu, prva tekma svetovnega pokala v težavnosti bo 19. in 20. julija v Brianconu. Zastor na letošnjo sezono svetovnega pokala bo padel s tradicionalno tekmo 16. in 17. novembra v Kranju.