Bencin

Alonso najboljši na domačih tleh

STA / S.R.
12. 5. 2013, 15.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Španec Fernando Alonso je zmagovalec pete dirke svetovnega prvenstva formule 1.

Reuters
Alonso je zmagovalec dirke v Barceloni.

Medtem ko sta oba Mercedesa med dirko poniknila, Vettel pa nikoli ni resneje ogrožal stopničk, pa se je Massa z devetega štartnega mesta prebil na tretje, kar kaže na dobro formo Rdečih.

Alonso je veliko dela opravil že na štartu. Medtem ko je na štartu Vettel prehitel Hamiltona, je najprej Alonso prehitel Raikkonena in potem po zunanji strani še Hamiltona

Rosberg je obdržal vodstvo skozi prve postanke, kjer je Alonso, ki je šel v bokse krog pred Vettlom, prehitel svetovnega prvaka. A v 12 krogu se je za Mercedes na vrhu začela kalvarija, Alonso je prehitel Raikkonena za drugo mesto, do konca tega kroga pa sta Nemca pojedla še Vettel in Raikkonen. V vodstvu je bil brez postanka presenetljivo Gutierrez. Ko je šel v bokse še Mehičan, je Alonso odpeljal naprej in svojo dirko. 
Edini pri vrhu s tremi postanki je bil raikkonen, ki je v sredi dirke precej časa izgubil za Vettlom, dokler ga v 33. Krogu ni prehitel. V zaključni del dirke je Alonso s svežimi gumami dohitel in prehitel Raikkonena, ki Špancu ni mogel več slediti. Finec je moral le še paziti na Masso, ki je bil danes zelo hiter, a gume so naredile svoje in Massa je po četrtem postanku ostal zadaj.

Vettlova taktika, da bo delal daljše stinte, je Nemca na koncu pripeljala še za hrbet Masse, četrto mesto zanj in peto za Webbra, ki je kot prvi prišel v bokse že v šestem krogu in padel na 17. Mesto, je bilo za Rdeče Bike danes najvišji možni izkupiček. Rosberg je na koncu s tremi postanki uspel zadržati di Resto, medtem ko je Hamilton padal in se ustavil šele na 12. Mestu.

McLarna sta končala na osmem in devetem mestu, potem ko so iz boksov dirkačema sporočili, da naj ostaneta na svojih mestih. Button je v boksih stal trikrat, Perez štirikrat in bi Britanca na koncu verjetno prehitel, če ne bi v boksih določili drugače. 
Ricciardo je do cilja zadrževal Gutierreza in privozil zadnjo točko za Toro Rosso. Mladi mehičan je danes doživel pravo razsvetljenje, saj je nekaj časa kot rečeno celo vodil in se na koncu boril za točko, medtem ko je njegov moštveni kolega Hulkenberg pri izvozu iz boksov zadel Vergna in polomil krilce, prišel še enkrat v bokse po nov nos in na koncu dobil še kazen 10s postanka v boksih.

Lanskoletni zmagovalec Maldonado je bil samo 14., vmes pa je odpeljal še vožnjo skozi bokse zaradi prehitre vožnje v boksih, Grosjean se je poslovil že na začetku zaradi polomljenega zadnjega desnega vpetja, van der Garde pa je v krogu iz boksov izgubil kolo in prav tako odstopil.
Peta letošnja dirka kaže na tri izstopajoče kandidate za naslov in vse ostale, ki jim življenje kroijijo (ali grenijo) gume. Naslednja dirka bo čez 14 dni v Monte Carlu.