Ostali športi

Slovenci do prve zmage

Barbara Kavčič
8. 2. 2013, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska hokejska reprezentanca kvalifikacijskega turnirja za Soči 2014 v danskem Vojensu ne bi mogla začeti lepše, kot ga je.

Na prvi tekmi so risi s 4:2 odpravili Beloruse in šokirali tukajšnjo okolico. V petek jih čaka še en hud boj z domačini, Danci.

S kar 17 hokejisti, ki se dokazujejo v drugem najboljšem hokejskem tekmovanju na svetu, KHL, bodo ta konec tedna igrali Belorusi. Že samo ta podatek kaže na to, kako močni, še bolj pa zagrizeni so prvi tekmeci riso prišli na turnir na Dansko, toda kaj, ko nihče ni računal na bojevito in spretno »malo« Slovenijo.

Srečanje s prvim tekmecem so naši fantje opravili z odliko. Že od prvega trenutka je bilo jasno, da bo to hud boj, na kakovostni ravni elitne divizije, kjer se bosta ti reprezentanci letos še srečali. A v tem trenutku to ni pomembno. Pomembne so tri točke, do katerih so varovanci ponosnega trenerja Matjaža Kopitarja prišli.

Fizično močnejšemu in izkušenejšemu nasprotniku so se slovenski oklepniki že od prvega vrženega ploščka pogumno zoperstavili in se nato celo srečanje tudi enakovredno kosali. Gledalci so lahko uživali v odlični hokejski predstavi, igralo se je v visokem tempu, borbeno, moško, z veliko bolj grobih stikov, seveda, motiv za ene in druge še nikdar ni bil večji.

Ko so Slovenci v 16. minuti prešli v vodstvo, vratarja Vitalija Kovala je z neverjetno natančnim strelom po hitrem protinapadu premagal Jan Urbas, je Kopitarjeva četa še enkrat dobila potrdilo, da lahko pridejo do tega velikega skalpa, če se bodo res potrudili ter hkrati igrali z glavo ter seveda s srcem. Zgodba je postala še lepša v prvih minutah drugega dela, naš udarni mladi napad Jeglič-Tičar-Sabolič je v treh potezah razorožil belorusko obrambo, za piko na i je po Jegličevi fantastični podaji s strelom v povsem prazen gol poskrbel Robert Sabolič. Toda tekma se je praktično šele začela, prehitro je bilo še za veselje in prišle so tudi črne slovenske minute. Belorusi so na sredini tekme v roku točno ene minute prišli do izenačenja, malce kasneje so nato še tretjič zatresli mrežo Roberta Kristana, a gol je bil zaradi stanja v vratarskem prostoru upravičeno razveljavljen.

Po drugem odmoru je bilo na dlani, da nas v Vojensu čaka prava drama, pričakovati je bilo popolno belorusko ofenzivo, a kaj, ko četa Andreja Skabelke ni in ni mogla prebiti slovenske obrambe. V igri z igralcem manj je Tomaž Razingar uspel pobegniti, glavna delivca pravice sta dosodila kazenski strel, naš kapetan pa je z mirnimi živci in odlično realizacijo Slovenijo znova popeljal do vodstva. Belorusi so pihali od jeze, a jim tudi to ni pomagalo! Slovenci se niso ustrašili, niso se zaprli v obrambno tretjino, niso nehali igrati svoje igre in z izjemno borbenostjo zaustavljali beloruske hruste, ki jih je v obup spravljal tudi Kristan. Da je panika na tekmečevi strani postala še večja, je slabih deset minut do konca rednega dela poskrbel David Rodman, ki je samo še potrdil zmago, za katero so mogli risi sicer trdo delati do zadnje sekunde, po kateri so si samo še padli v objem.

»Še nikoli na kakšnem pomembnem turnirju nismo premagali Belorusov. O njih smo vedeli vse, točno smo vedeli, kako igrati in fantje so bili danes res neverjetni. Zelo sem ponosen na njih. Belorusi so bili fizično močnejši, tu jih je bilo težko streti. A drsalno smo bili močnejši in to tudi izkoristili. Naša želja je bila ogromna, prva dva napada sta celo tekmo odlično igrala, druga dva sta bolj slabo začela, a se v nadaljevanju tudi popravila. Padca na sredini tekme ne bi 'preživeli', če ne bi bili dovolj močni v glavi,« jepo tekmi dejal slovenski selektor, ki ne dopušča kakršnekoli evforije: »Prva tekma je za nami, dve nas še čakata. Zdaj je treba umiriti žogo. Še vedno smo nefavorizirana reprezentanca. Do danes nas nihče ni jemal resno,« a s to zmago se je tudi to gotovo spremenilo.

»Želeli smo to zmago, marsikdo tega ni pričakoval, a odigrali smo dobro tekmo v obrambi. Tudi, ko smo malo padli, smo se vrnili, bili dobri v power playu, imeli priložnosti, predvsem pa bili mirni. To je tako, ko verjameš vase. Mirnosti ne moreš natrenirati, jo ali imaš ali nimaš. Veseli smo treh točk,« je dejal kapetan Tomaž Razingar, katerega zadetek je bržčas prinesel tisti prelomni trenutek, za najlepšega pa je poskrbel Robert Sabolič. »Vedeli smo, da bo to tekma kot na SP, le da gre tu za olimpijske igre. Igrali smo disciplinirano, zelo nam tudi ugaja, da je igrišče malo manjše, ker Belorusi na večjem igrišču lažje igrajo. Dobro smo zapirali sredino igrišča, nismo jim pustili, da bi na lahek način prišli v našo tretjino. Vsak gol je dobrodošel, prav tako vsaka obramba, ta zadetek, ki ga je prispeval naš kapetan, ni bil mogoče zmagovalni, a bil je odločilni,« pa je še dodal Sabla.

V petek bodo naši možje ob 21. uri palice prekrižali z Danci. Opoldne jih čaka krajši trening, nato pregled posnetkov, analiza igre tekmecev, zvečer pa nov hud boj.


Slovenija - Belorusija 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Vojens - SE Arena. 408 gledalcev. Glavna sodnika: Luthcke (Norveška) in Warschaw (ZDA). Linijska sodnika: Aasum (Norveška) in Reimer (Danska).
Strelci: 1:0 Urbas (D. Rodman, Kranjc, 17., PP1), 2:0 Sabolič (Jeglič, Tičar, 22., PP1), 2:1 Kulakov (Denisov, Ugarov, 29., PP1), 2:2 Stepanov (30.), 3:2 Razingar (43., PS), 4:2 D. Rodman (Urbas, M. Rodman, 51.).
SLOVENIJA: Kistan (60:00), Hočevar; Gregorc, Robar, Jeglič, Tičar, Sabolič; Kranjc, Pretnar, D. Rodman, M. Rodman, Urbas; Pavlin, Tavželj, Razingar, Pajić, G. Kopitar;  Kovačević, Bašič, Goličič, Mušič, Ž. Pance. Selektor: Matjaž Kopitar.
BELORUSIJA: Koval (60:00), Milčakov; Denisov, Černaok, Kulakov, Meleško, Kitarov; Kaznadej, Filičkin, Ugarov, Koltsov, Kaljužni; Stasenko, Goroško, Stepanov, Demagin, Stas; Maslenikov, Senkevič, Mihaljov, Stefanovič, Drozd. Selektor: Andrej Sklabelka.
Kazenske minute: Slovenija 8, Belorusija 14.