Slovenija

20.000 protestnikov napolnilo Trg republike

STA / A.M.
8. 2. 2013, 21.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na t. i. tretji vseslovenski ljudski vstaji na Trgu republike nekaj protestnikov še vztraja, večina pa jih je prizorišče že zapustila.

Na t. i. tretji vseslovenski ljudski vstaji so se zvrstili tudi nastopi glasbenih izvajalcev in tudi govorov. Protest je z izjemo manjših incidentov ob ograji, s katero so policisti zavarovali poslopje DZ, minil brez hujših izgredov.
Protestniki so nosili transparente z napisi, kot so Nihče nas ne predstavlja, Parlamenta nočemo, ulice ne damo, Kaj je rop banke v primerjavi z ustanovitvijo (slabe) banke, Znanje je moč, Delavci vseh dežel, združimo se, Dajte prostor poštenim, Pride čas, ko mora domoljub braniti svojo domovino.

Od vseh dosedanjih protestov oziroma t. i. vseslovenskih ljudskih vstaj se je tokrat v prestolnici zbralo največ ljudi, po ocenah policije jih je bilo namreč na Trgu republike okoli 20.000. Med njimi so bili tako študentje kot upokojenci. Prišle so tudi družine z otroki, a policija je na družbenem omrežju Twitter zaradi varnosti udeležencem shoda odsvetovala, da so tam z otroki.

T. i. vstaja se je pričela ob 15. uri na Kongresnem trgu, od koder se je dogajanje po dobri uri preselilo na ulice prestolnice. Udeleženci so se sprehodili po Slovenski, Gosposvetski in Bleiweisovi ulici, nato pa so se po Šubičevi odpravili do Trga republike, kjer so vztrajali več ur. Protest je sicer sprva potekal mirno, a nato je skupina zamaskiranih protestnikov poskušala podreti ograjo, s katero je policija zavarovala poslopje parlamenta. Policija jih je razgnala, pri čemer je uporabila tudi solzivec.

Razmere so se zatem umirile, nato pa je manjša skupina znova začela pritiskati na ograjo, policija pa je prijela enega izgrednika, ki je poskušal priti prek ograje.

Shod se sicer zaključuje, udeleženci so se večinoma razšli, na Trgu republike vztraja še nekaj ljudi.

Protestni shod na Prešernov dan je dopolnjeval tudi kulturni program. Že od zbora na Kongresnem trgu med zbranimi je odmevala glasba, opaziti pa je bilo tudi kulturnike, ki so se udeležili že četrtkovega Protestivala. Današnja "prešerna" različica je bila odločna, iz množice je bilo med drugim slišati: "Čas je, da dobimo nazaj našo državo!"

##IMAGE-20144##