Ostali športi

Če oči dovoli, potem lahko

bk
12. 10. 2012, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Sloveniji zadnjih nekaj let ameriški nogomet postaja vse bolj prepoznavna športna panoga, toda prepričani smo lahko, da na stari celini nikoli ne bo zavzel mesta najbolj pomembne postranske stvari na svetu.

V Severni Ameriki je svet drugačen, NFL je najbolj priljubljena liga na celini onstran Atlantskega oceana in nič kaj ni drugače, ko v tem izredno grobem športu moči merijo dekleta.

Lingerie Football League ali LFL je ženska liga ameriškega nogometa, ki je bila ustanovljena leta 2009. Igra štirinajstih deklet (sedmih deklet na sedem) se je sicer prvič pojavila na televiziji kot zabavni vložek, ki so si ga gledalci lahko ogledali kot alternativo prireditve med polčasom Superbowla. A tako je ostalo le kratek čas, ženski ameriški nogomet v spodnjem perilu je hitro postal uspešnica, množice so zahtevale tekme, ni treba izpostaviti, da so to zahtevali (le) pripadniki močnejšega spola. Šestnajst ekip (12 iz Amerike in štiri iz Kanade) se je do zdaj za naslov LFL borilo v jesenskih in zimskih mesecih, srečanja pa so potekala na vseh vrstah stadionov in dvoran lige NBA, NFL, NHL in MLS. Ta športna panoga je postala tako priljubljena, da zdaj LFL načrtuje, da bo v prihodnjem ledu tako tekmovanje ustanovila v Avstraliji, leta 2014 pa še v Evropi ali bolj natančno v Barceloni, Frankfurtu, Rheinu, Manchestru in Dublinu. Čeprav se marsikdo ob pogledu na igro prime za glavo in si reče, česa vsega si Američani ne bodo še izmislili, si najbrž ne predstavlja, kako zelo naporen je ta šport. Da, dekleta po igrišču skačejo v modrčkih, z bujnimi dekolteji, v kratkih hlačkah, ki več odkrivajo, kot zakrivajo, a čisto vsaka je športnica z velikim š-jem. Pripravljenost teh deklet, ki so zaradi marketinških potez predstavljena kot tudi izredno seksi in vroča, je na izredno visoki ravni. Če ne bi bila, najbrž ne bi mogla prestati tekem, kjer so udarci, praske, grobi stiki s tekmicami dejstvo, ki se mu ne morejo izogniti. Seveda se z nogometom v zapeljivem spodnjem perilu ukvarjajo tudi nekdanje misice, manekenke, fotomodeli, nadobudne igralke in pevke, katerih skrite želje so, da bodo opažene v javnosti, za kar so pripravljene veliko pretrpeti, povedano malo drugače, modrice, zlomi in podobno za izpolnitev višjega cilja manj bolijo.
Na novo sezono LFL v Ameriki bo treba v tem trenutku še nekaj časa počakati, saj so se vodje lige odločili, da se bo namesto jeseni začela spomladi in se bo igrala tudi čez poletje. A nič zato, že se je nekomu porodila nova ideja, ki nobenega moškega spet ne bo pustila ravnodušnega. V prihodnje se bo začel igrati ženski in-line hokej v bikinijih. Vse se je začelo s skromno idejo in stavkom, zakaj pa ne. Prvič je komisar lige Cary Eskridge zamisel dobil v sezoni 2004/05, torej v času lockouta NHL, ko je želel hokejskim navijačem ponuditi alternativo v času sezone brez tekem, kot zabavno verzijo hokeja. Ko so letos spomladi naznanili začetek novega tekmovanja, je po le štirih urah spletno stran Bikini Hockey League obiskalo kar 60 tisoč ljudi. Eskridge je dejal, da si niti v sanjah ni predstavljal, da bo za BHL tako veliko zanimanja, a žal se bo vse začelo precej skromno, z le dvema ekipama in v obliki resničnostnega šova. Kaj bo sledilo v prihodnosti, se ne ve, a pričakovati je, da bodo hokejistke v bikinijih poskrbele, da bo BHL dobila tako velike razsežnosti kot LFL. Seznam deklet, ki so se prijavila na »avdicije« za BHL, obsega tudi mnoge (pol)profesionalne hokejistke z ledu. Med drugim je denimo preizkuse prestala kandidatka za uvrstitev v olimpijsko ekipo kanadske reprezentance Ashley Riggs. Večina deklet sicer prihaja iz hokejskega okolja in so se s hokejem precej resno ukvarjala, mnoga so igrala na univerzah, kar nekaj se jih je s palico v roki za ploščkom dolga leta podilo s fanti. Candace Warn, prav tako kandidatka za kanadsko reprezentanco na ledu, je prijavil kar njen oče David, ki je obenem tudi trener in-line hokeja. »Vedno sem si želela igrati hokej, a da bi prišlo do tega, si nisem predstavljala. Zakaj pa ne? Sem velika hokejska navijačica, tega res ne morem zavrniti,« je dejala 20-letna hokejistka, katere oče nima težav s pomanjkljivo opravo svoje hčerke. »Pravzaprav je zelo ponosen. Vseeno mu je, kaj bom imela oblečeno, samo da lahko igram hokej,« je še pojasnila Candance. Podobno podporo staršev je dobila tudi Ashley Van Boxmeer, njen oče John je v svoji hokejski karieri v dresu Montreala dvignil tudi Stanleyjev pokal, kar nekaj let je bil pomočnik glavnega trenerja v sezonah 2003/04 in 2005/06 pri Los Angeles Kingsih.