Nogomet

Lahko se tudi stepemo

Jure Bohorič
11. 10. 2012, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ker na septembrskih tekmah proti Švici in Norveški zaradi poškodbe ni igral Samir Handanovič, je v Ljubljani in v Oslu naloge kapetana slovenske reprezentance opravljal Boštjan Cesar.

Najizkušenejši med vsemi v naši izbrani vrsti je zdaj trak spet predal vratarju Interja, kar seveda za člana italijanskega prvoligaša Chieva ne spremeni ničesar - tudi tokrat bo zasedel svoje standardno mesto v obrambi, kjer bo zagotovo eden najbolj borbenih na igrišču.

Zgolj borbenost proti Cipru seveda ne bo dovolj, tudi Cesar se strinja, da bo treba vse skupaj dvigniti na višjo raven. Proti Švicarjem in Norvežanom je v slovenski igri nekaj manjkalo, nekaj ni bilo tako, kot bi moralo biti in kot je v preteklosti že bilo. »Po dveh porazih situacija ni normalna, to je povsem jasno. A tudi to, da po uvodnih 180 minutah nimamo niti ene točke, ne spremeni dejstva, da smo profesionalci in da se moramo kot takšni do konca boriti za barve svoje države. Do konca kvalifikacij je na voljo še dovolj točk, seveda pa moramo najprej razmišljati zgolj in samo o Cipru. To je za nas tekma leta, na kateri za nas nekaj igra le zmaga. Tri točke so ključnega pomena,« se zaveda ljubljanski obrambni nogometaš, ki je bil po nesrečnem porazu v Oslu eden najbolj razočaranih, vendar na dramo v norveški prestolnici noče več pomisliti: »Ko izgubiš v zadnji minuti, celo v zadnji sekundi tekme, je zelo težko. Ampak nočem preveč razpredati o tem. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, tega ne moremo več spremeniti. Zdaj se moramo posvetiti le temu, kar je pred nami. Če bi lahko zavrtel čas nazaj, bi verjetno spremenil marsikaj, toda ker je to nemogoče, razmišljam le o sedanjosti in prihodnosti.«

Kot zmorejo in znajo

Ker predstavi proti Švici in Norveški nista navdušili, se navijači v prvi vrsti sprašujejo, ali bodo Slaviša Stojanovič in njegovi varovanci v tem tednu našli način, kako zaigrati bolje oziroma dovolj dobro, da bo Ciper padel. In na kakšen način se bodo nogometaši sploh lotili reprezentance iz države v Sredozemlju? »Kako do zmage? Vseeno kako, zmaga je nujna!« poudarja 30-letnik in v isti sapi dodaja: »Če bo treba, se bomo s Ciprčani pač stepli, ni druge. No, saj veliko skrivnosti niti ni. Mi moramo poskrbeti, da se nam napake, ki smo jih počeli proti Švici in Norveški, ne bodo več ponavljale. Zbranost moramo dvigniti na višjo raven, saj je bilo to, kar se nam je dogajalo nazadnje, praktično nedopustno. A sem optimist. Vem, česa smo sposobni. In če bomo igrali tako, kot zmoremo in znamo, potem uspeh ne bo daleč stran.«

Tokrat je v reprezentanci nekaj novih obrazov, ki so jih Cesar in njegovi precej bolj izkušeni soigralci seveda odlično sprejeli. Ceni jih tudi Ljubljančan, ki je prepričan, da gre za nogometaše, ki so vsekakor sposobni že proti Cipru občutno pomagati Sloveniji. »Čeprav so novi, so tukaj le zaradi enega razloga: ker so dobri. Če odštejemo poškodovane, reprezentanco sestavljajo nogometaši, ki so v tem trenutku najboljši. V nogometu ni mladih in starih, so le dobri in slabi. Izkušnje sicer nekaj veljajo, a se da tudi brez njih. Novinci se morajo zgolj posvetiti svojemu delu, poskrbeti, da se bodo najhitreje vključili v sistem dela, ki vlada v reprezentanci, in vse bo super. Pa še nekaj: upam, da se vsi zavedajo, kaj pomeni nositi ta dres. Igrati za izbrano vrsto svoje države ni kar tako, to je treba jemati zelo resno,« je za konec še pristavil dolgoletni reprezentant.